Soppa365 taas vaihteeksi bongasin tämän reseptin. Ideana on tehdä lihamureke, mutta toisin kuin perinteisessä mallissa, tässä ei tehdä lihaköntistä "jöötiä" vaan lihamassa levitellään pellille levyksi.
Ainekset:
- 1 salottisipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 rkl rypsiöljyä
- ½ dl korppujauhoja
- 1 dl ruokakermaa
- 1 rkl ketsuppia
- 2 tl dijoninsinappia
- 1 tl kuivattua oreganoa
- 1 tl suolaa
- ½ tl paprikajauhetta
- ½ tl mustapippuria myllystä
- 600 g naudan paistijauhelihaa
- 100 g maukasta juustoraastetta (esimerkiksi Västerbotten)
- 1 kananmuna
Päälle
- 50 g maukasta juustoraastetta
Tarjoiluun
- tuoreita yrttejä, paahdettuja pinjansiemeniä
Valmistus:
- Kuori ja hienonna sipulit. Paista ne pannulla öljytilkassa kypsiksi.
- Sekoita korppujauhot, ruokakerma, sipulit, ketsuppi, sinappi, oregano, suola, paprikajauhe ja pippuri.
- Yhdistä korppujaho-sipuliseos, jauheliha, juustoraaste ja muna. Taputtele taikina leivinpaperilla päällystettyyn uunivuokaan (noin 22 cm x 30 cm).
- Paista 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Ripottele päälle juustoraaste. Jatka paistamista 5 minuuttia tai kunnes mureke on mehevän kypsä ja juusto sulanut.
- Viimeistele halutessasi yrteillä ja pinjansiemenillä. Tarjoa esimerkiksi lohkoperunoiden tai perunamuusin kanssa.
Muutamia kommentteja:
- Ihan hyvää ja maukasta tuli, mutta se mahtoi olla enemmän ainesten kuin valmistusmenetelmän ansiota. Teoriassa levyllä lihamassa kypsyy tasaisemmin, kun jöötissä se voisi jäädä keskeltä raaemmaksi. Käytännössä en usko tähän.
- "Maukasta juustoraastetta" lienee yksi selittävä tekijä maukkauteen (sananmukaisesti). Jopa tuota Västerbottenia löytyi Prismasta, mutta muukin ei-pliisu juusto kelvannee.
- Paistoaika oli ainakin minun uunissa n. 10+10 minuuttia.
Suosittelen vähintäänkin kokeilemaan ja sitten vasta palaamaan perinteiseen murekkeeseen. Nuo ainekset pystyy kyllä kokoamaan jöötiksikin.
Taikinan voi muotoilla myös valmiiksi pihveiksi. Annostelu helpottuu, mutta juustoa menee enemmän tehden pihveistä vielä maukkaampia. 👍🏻
VastaaPoistaHyvä havainto! Erityisesti tuo "maukas juusto" tekee murekkeesta poikkeuksellisen hyvää.
VastaaPoista