sunnuntai 7. marraskuuta 2021

Kasarmimuonaa: Juustoinen peltimureke

Soppa365 taas vaihteeksi bongasin tämän reseptin. Ideana on tehdä lihamureke, mutta toisin kuin perinteisessä mallissa, tässä ei tehdä lihaköntistä "jöötiä" vaan lihamassa levitellään pellille levyksi. 

Ainekset:

  •  1 salottisipuli
  •  2 valkosipulinkynttä
  •  1 rkl rypsiöljyä
  •  ½ dl korppujauhoja
  •  1 dl ruokakermaa
  •  1 rkl ketsuppia
  •  2 tl dijoninsinappia
  •  1 tl kuivattua oreganoa
  •  1 tl suolaa
  •  ½ tl paprikajauhetta
  •  ½ tl mustapippuria myllystä
  •  600 g naudan paistijauhelihaa
  •  100 g maukasta juustoraastetta (esimerkiksi Västerbotten)
  •  1 kananmuna

Päälle

  •  50 g maukasta juustoraastetta

Tarjoiluun

  •  tuoreita yrttejä, paahdettuja pinjansiemeniä
Valmistus:

  1. Kuori ja hienonna sipulit. Paista ne pannulla öljytilkassa kypsiksi.
  2. Sekoita korppujauhot, ruokakerma, sipulit, ketsuppi, sinappi, oregano, suola, paprikajauhe ja pippuri.
  3. Yhdistä korppujaho-sipuliseos, jauheliha, juustoraaste ja muna. Taputtele taikina leivinpaperilla päällystettyyn uunivuokaan (noin 22 cm x 30 cm).
  4. Paista 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Ripottele päälle juustoraaste. Jatka paistamista 5 minuuttia tai kunnes mureke on mehevän kypsä ja juusto sulanut.
  5. Viimeistele halutessasi yrteillä ja pinjansiemenillä. Tarjoa esimerkiksi lohkoperunoiden tai perunamuusin kanssa.
Muutamia kommentteja:
  • Ihan hyvää ja maukasta tuli, mutta se mahtoi olla enemmän ainesten kuin valmistusmenetelmän ansiota. Teoriassa levyllä lihamassa kypsyy tasaisemmin, kun jöötissä se voisi jäädä keskeltä raaemmaksi. Käytännössä en usko tähän.
  • "Maukasta juustoraastetta" lienee yksi selittävä tekijä maukkauteen (sananmukaisesti). Jopa tuota Västerbottenia löytyi Prismasta, mutta muukin ei-pliisu juusto kelvannee.
  • Paistoaika oli ainakin minun uunissa n. 10+10 minuuttia.
Suosittelen vähintäänkin kokeilemaan ja sitten vasta palaamaan perinteiseen murekkeeseen. Nuo ainekset pystyy kyllä kokoamaan jöötiksikin.

2 kommenttia:

  1. Taikinan voi muotoilla myös valmiiksi pihveiksi. Annostelu helpottuu, mutta juustoa menee enemmän tehden pihveistä vielä maukkaampia. 👍🏻

    VastaaPoista
  2. Hyvä havainto! Erityisesti tuo "maukas juusto" tekee murekkeesta poikkeuksellisen hyvää.

    VastaaPoista