maanantai 8. helmikuuta 2021

Kasarmimuonaa: Lihakukko

Olen innostunut lihakukkoon retkiruokana: jopa kypsän hepun on se helppo rakentaa, maistuu kylmänä ja lämpimänä ja on varmasti täyttävää. Lihakukon voisi em. pohjalta luokitella myös kenttämuonaksi, koska se kulkee kätevästi mukana ja on helppo lämmittää paistinpannulla myös kenttäolosuhteissa. Valmistukseen vaaditaan kuitenkin uuni, joten menkööt kasarmimuonaksi.

Netistä ohjeita löytyy lukuisia tähän(kin). Otin malliksi Maijalinnea -nimisen bloggarin ohjeistuksen joka löytyy tästä linkistä.

Ainekset:

Kuoritaikina
  • 5 dl vettä
  • 9 dl ruisjauhoja (n. 600 g) HUOM! "Noin" -määrä, ks ohje.
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl suolaa
  • 1 dl (95 grammaa) sulatettua voita taikinaan
  • 0,5 dl sulatettua voita voiteluun
Täyte
  • 1 kg karjalanpaistilihaa
  • 75 g pekonia
  • 1dl tummaa täysjyväriisiä
  • hieman suolaa
Valmistus:

Valmistuksessa yhdistelin Kyhepunusta löytyvää "Sorsakukon" reseptiä ja Maijalinnean originaalia:
  1. Laitetaan veteen suola ja vehnäjauhot ja lisätään ruisjauhoja, ensin puulastalla sekoittaen ja sitten käsin vaivaten samalla tarkkaillen taikinaa. Taikinasta pitää tulla kiinteää ja sen pitäisi pyöriä "pallona" astiassa, kun se on valmis. Ruisjauhon määrä (9 dl) on lähellä oikeaa, mutta sitä ei voi kaavamaisesti noudattaa.
  2. Sulatetaan 1 dl voita juoksevaksi ja sekoitetaan se taikinaan (taikinan pitää olla läpeensä tumma).
  3. Kaulitaan 2/3 taikinasta pulikalla leivinpaperin päällä soikioksi keskeltä vahvuus noin sentti ja reunoilta 1/2 senttiä. 
  4. Tässä vaiheessa leivinpaperin alle voi laittaa 2-3 alumiinifoliota ristiin; täytettyä kukkoa on vaikeampi siirrellä myöhemmin. 
  5. Taikinalevyn keskelle riisiä joka imee liian kosteuden itseensä.
  6. Ladotaan karjalanpaistilihat kerroksittain riisin päälle ja suolataan samalla. HUOM! Suolauksessa kannattaa olla varovainen: sekä taikina että pekoni sisältävät suolaa, joten lihojen ankara suolaus tekee lopputuloksesta tarpeettomankin suolaisen.
  7. Päällimäiseksi pekoni.
  8. Nostetaan alustaikinan reunat ylös niin pitkälle kun riittää.
  9. Lopputaikina kaulitaan kanneksi - vinkki: jätä hieman taikinaa kulhoon taikinan paikkaamista varten. Laitetaan kansi kukon päälle ja liimataan vedellä ja leipäveitsellä/lusikalla yhteen pohjan kanssa. Voidellaan kansi sulatetulla voilla.
  10. Paistetaan uunissa ensin 225 asteessa puoli tuntia ilman foliota jotta pinta saa hieman väriä. Vinkki: Laita foliot jo valmiiksi kukon alle jo uuniin, jolloin on helpompi kääriä kukko pakettiin viimeisessä vaiheessa.
  11.  Kääritään folioon (3 kerrosta ristiin) ja paistetaan 125 asteessa 5 tuntia. 
Hyvä ja toimiva tuli. Pitkä valmistusaika muhentaa karjalanpaistilihan ja ruistaikina antaa oman makunsa. Kannattaa lämmittää pannulla ja syödä voin kera siellä kenttäolosuhteissa.

Useamman kokeilun jälkeen uskallan antaa tälle reseptille arvosanaksi Kultaisen ampumamerkin.

Alla kuva jo osittain syödystä lihakukosta:

Lihakukko syöntivaiheessa

Edit: Taikina on aika iso ja sitä jäi tällä kertaa tähteeksi. Tein lopputaikinasta Maijalinnean opin mukaan "näkkileipiä":
  1. Kaulitaan ohuiksi leiviksi.
  2. Paistetaan uunissa 250 asteessa n. 9 minuuttia.
Edit2: Kokeilin lihakukon edessä bataattitäytteistä versiota. Taikinaresepti on sama, mutta sisustin kukon bataattikuutioilla, jotka sain kuorimalla pari bataattia ja kuutioimalla ne. Laitoin mukaan suolaa bataattikerrosten päälle leikkaamaan hieman liikaa imelyyttä pois. Toimiva tuli sitenkin, mutta kyllä lihakukko kuitenkin on omaa luokkaansa.

Edit3: Tarkistin ruisjauhon määrän, kun sitä näkyi kuluvan aika paljon alkuperäistä "noin" määrää enemmän. Muutin myös lihan määrän suuremmaksi.

1 kommentti:

  1. Kiitos! Tuon reseptin tallensin ja ehdoehdottomasti tulen kokeilemaan sitä kun pääsen täältä ulkomailta takaisin Suomeen! Johan sitä olen asustellut Briteissä jo 20 vuotta. Että noin. 👍🏻

    VastaaPoista