perjantai 1. syyskuuta 2017

Kasarmimuonaa: Sorsaa ruistaikinassa

Näin sorsastuksen aikaan kaikillahan on ruokakaapit täynnä sorsia joille ei oikein kunnollista reseptiä löydy. Ohessa sellainen eli sorsaa ruistaikinassa eli ns. sorsakukko. Resepti on kohtuullisen työläs mutta onnistuu kypsältä hepultakin.

Tarvikkeet:
  • 1 suolistettu ja nyljetty heinäsorsa
  • perunaa, omenaa, sipulia jne. sorsan täytteeksi
  • 2 pekonipakettia (toinen sorsan päälle, toinen ruskistettuna sisään)
  • 0,5 dl puuroriisiä
  • voinokare ruskistamiseen ja pinnan voiteluun
  • suolaa ja mustapippuria mausteeksi
  • leivinpaperia
  • alumiinifoliota
Taikinatarpeet:
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 6-8 dl ruisjauhoja
  • 4 dl vettä
  • suolaa (3 tl)
  • 1 dl voita
Taikinan valmistaminen:
  1. Laitetaan veteen suola ja vehnäjauhot ja lisää ruisjauhoja, ensin puulastalla sekoittaen ja sitten käsin vaivaten samalla tarkkaillen taikinaa. Taikinasta pitää tulla kiinteää.
  2. Sulatetaan 1 dl voita juoksevaksi ja sekoita se taikinaan ( taikinan pitää olla läpeensä tumma).
  3. Kaulitaan taikina pulikalla leivinpaperin päällä soikioksi keskeltä vahvuus noin sentti ja reinoilta 1/2 senttiä - vinkki: jätä hieman taikinaa kulhoon taikinan paikkaamista varten.
  4. Taikinalevyn keskelle puuroriisiä joka imee liian kosteuden itseensä.
Sorsakukon valmistaminen:
  1. Täytetään sorsa perunalla, pekonilla, omenalla ja/tai sipulilla makumieltymysten ja saatavuuden mukaan. Peruna pieninä kuutioina ja esikeitettynä = ei aivan kypsäksi asti.
  2. Sorsa ruskistetaan tulisella pannulla voissa, suolataan ja maustetaan mustapippurilla.
  3. Sorsa asetetaan riisipedin päälle. 
  4. Sorsan päälle pekonipeitto.
  5. Taikinan reunat ylös ja tarvittaessa vedellä voi liimata saumat. Tärkeää on että taikinassa ei ole reikiä muuten se vuotaa.. Reikiä voi paikata sivuun laitetulla varataikinalla.
  6. Taikinapaketti leivinpaperikääreeseen, 3 alumiinifoliota ristiin päällekkäin uloimmaksi kerrokseksi.
  7. Uuni aluksi 275 astetta 30 min, sitten lämpö 175 astetta 30 min. ja sen jälkeen 125 astetta vähintään 3 tuntia (miedossa 100 asteen lämmössä vaikka yön yli). 
  8. Paketti pois uunista ja uunin lämpö nostetaan 175 asteeseen.
  9. Folio ja leivinpaperi auki, voidellaan voisulalla kuori ja pistetään vielä uuniin 20 min ajaksi.
Paistoksen olisi hyvä antaa vetäytyä tämän jälkeen ainakin tunnin mutta syödä voi kyllä heti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti