Tarvikkeet:
- 1 suolistettu ja nyljetty heinäsorsa
- perunaa, omenaa, sipulia jne. sorsan täytteeksi
- 2 pekonipakettia (toinen sorsan päälle, toinen ruskistettuna sisään)
- 0,5 dl puuroriisiä
- voinokare ruskistamiseen ja pinnan voiteluun
- suolaa ja mustapippuria mausteeksi
- leivinpaperia
- alumiinifoliota
- 2 dl vehnäjauhoja
- 6-8 dl ruisjauhoja
- 4 dl vettä
- suolaa (3 tl)
- 1 dl voita
- Laitetaan veteen suola ja vehnäjauhot ja lisää ruisjauhoja, ensin puulastalla sekoittaen ja sitten käsin vaivaten samalla tarkkaillen taikinaa. Taikinasta pitää tulla kiinteää.
- Sulatetaan 1 dl voita juoksevaksi ja sekoita se taikinaan ( taikinan pitää olla läpeensä tumma).
- Kaulitaan taikina pulikalla leivinpaperin päällä soikioksi keskeltä vahvuus noin sentti ja reinoilta 1/2 senttiä - vinkki: jätä hieman taikinaa kulhoon taikinan paikkaamista varten.
- Taikinalevyn keskelle puuroriisiä joka imee liian kosteuden itseensä.
- Täytetään sorsa perunalla, pekonilla, omenalla ja/tai sipulilla makumieltymysten ja saatavuuden mukaan. Peruna pieninä kuutioina ja esikeitettynä = ei aivan kypsäksi asti.
- Sorsa ruskistetaan tulisella pannulla voissa, suolataan ja maustetaan mustapippurilla.
- Sorsa asetetaan riisipedin päälle.
- Sorsan päälle pekonipeitto.
- Taikinan reunat ylös ja tarvittaessa vedellä voi liimata saumat. Tärkeää on että taikinassa ei ole reikiä muuten se vuotaa.. Reikiä voi paikata sivuun laitetulla varataikinalla.
- Taikinapaketti leivinpaperikääreeseen, 3 alumiinifoliota ristiin päällekkäin uloimmaksi kerrokseksi.
- Uuni aluksi 275 astetta 30 min, sitten lämpö 175 astetta 30 min. ja sen jälkeen 125 astetta vähintään 3 tuntia (miedossa 100 asteen lämmössä vaikka yön yli).
- Paketti pois uunista ja uunin lämpö nostetaan 175 asteeseen.
- Folio ja leivinpaperi auki, voidellaan voisulalla kuori ja pistetään vielä uuniin 20 min ajaksi.
Paistoksen olisi hyvä antaa vetäytyä tämän jälkeen ainakin tunnin mutta syödä voi kyllä heti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti