maanantai 28. joulukuuta 2015

Jalkarätti?

Maailma on pullollaan erilaisia urheilullisia ja teknisiä sukkia, kenkiä jne. Yksi vanha tapa on lähes kadonnut. Muistan ihmetelleeni isäukon touhuja, kun lähdimme metsätöihin. Hänellä oli sellainen flanelliset kankaat, jotka hän kääräisi jalkohinsa ja veti kumkengät jalkaan niiden päälle. Siis yksi flanelli per jalka?! Mitä ihmettä? Pakkasta about 15 astetta, ja kumpparit tuolla "sukalla". Tauolla nuotiolla kengät pois ja kangas roikkumaan nuotion kupeeseen, höyry nousi ja kun kahvit ja makkarat oli hoideltu, ukko kääri kankaat uudelleen jalkaansa ja homma jatkui. Itse olin tosin jo varpaineni palelluksissa ja tympääntynyt rankojan keräämiseen tai mittamiehenä oloon. Mutta oli tosi miehekäs olo, olinhan noin12-vuotias. Ei se toimeentuloa ollut, vain isäukon auttelua.
No tuli tutuiksi nuo kankaat muutamia vuosia myöhemmin armeijassa. Ja totta Mooses, kyllä sillä systeemillä tarkeni, mikä itse niitä pakkasilla tarvitsin. Tosin tuohon aikaan oli käytössä jo pakkassaappaat. Pientä keskustelua kävimme ukon kanssa, miten rätti taitellaan nilkkaan. Liitteessä on aikonaan ukon antamat ohjeet, jotka olen selventänyt uudelleen.
Kaiken kaikkiaan jalkarätit ovat yhä hyvät, jopa ihan kesäkuumalla kumikengissä. Ne kuivuvat nopeasti, ja varsinkin jos mukana on kakkospari, niin rätit voi jättää kuivumaan. Selkein etu sukkiin on jalkarätin nopeus, kun sen oppii taittelemaan. Mietipä ite; sinulla on urheilusukat, tekniset, ja jalat ovat hienpeitossa kaikesta teknisyydestä huolimatta. Jalka pitää kuivatella ennenkuin  tuollaisen sukan saa taiteiltua koipeen.
Täsä muuten olemme kerran marjareissulla   (Marjareissusta muuten lisää tämän jutun jälkeen.) käyneet isäukon kanssa kisan. Itselläni oli tennissukat (ne valkoiset tietysti) ja lisäksi tietysti villasukka kumikengässä. Jalkahan hikosi nokialaisessa reippaasti. Minulla oli mukan vaihtosukat, siis toiset valkoiset tennissukat. Isällä oli jalkarätit ja kakkospari repussa. Lieneekö piruuttaan keksinyt minulle pikkukisan termospullokahvitauolla. Olin juuri aloittamassa sukkien vaihtamisen kun isä tarttui omaan reppuunsa. Olimme joskus olleet eri mieltä sukat vs. jalkarätit asiasta. Nyt isä vain sanoi, että hänellä on kumikengissään nopeammin kuivat jakarätit kuin minulla kuivat sukat omissa kumppareissani. Minä hävisin noin 5 cm kumikenkää noille jalkaräteille. Hikinen kenkä, hikinen villasukka ja tennissukat ovat varsin paksu paketti sulloa nopeasti kumikenkä jalkaan. Jalkarätti oikein aseteltuna ja "ammattilaisen" käsissä on nopeampi laittaa siis myöskin hikiseen kumikenkään. Kyllähän hajustakin pystyi päättelemään, että ukon kengät oli myös hikiset.
Marjareissusta sen verran, että pikku poikana päätin, etten isän kanssa marjaan lähde; hän meni tuonne päin,...ja nyt se tuleekin tuolta.. eli ukko juoksenteli siellä sun täällä, ja minä muut vekarat yritettiin vain selvitä jotenkin perässä, aina kuitenkaan ehtimättä. Tuo kisa käytiin paljon, paljon myöhemmin. Itse olin jo reilu kolmekymppinen, kun taas ukko oli reilu seitsemänkymmentä. No nyt jo minäkin pärjäsin maastossa hänelle.
Å

Edit: Liitän tähän Petri Juhani Äikiän lisäämän Youtube -videon jossa opastetaan jalkarättien sidontaan:

3 kommenttia:

  1. Yritetään uudelleen, eka hävisi bittiavaruuteen: RovItPstossa aikanaan opetettiin jalkarätit käärimään ja lisävirityksenä oli villasukka rätin päällä. Auttoi kyllä aloittelijaa mutta pro ei tarvinnut. Lieköhän jalkarätti muuten vielä armeijan varustelistalla? Pitää selvittää sopivasta lähteestä.

    VastaaPoista
  2. Hei, missä se video on? Minäkin olisin kiinnostunut, vaikka olen nainen:)

    VastaaPoista
  3. Näköjään video on mädäntynyt, korjaan sivun kun pääsen tietokoneen ääreen. Vastaava video löytyy tästä linkistä: https://youtu.be/dSzAUb938N4

    VastaaPoista