torstai 11. helmikuuta 2021

Viski: Vat69

Taistelutoverit sarjan läpikatsonnan innostamana hankin lopulta tätä kapteeni Nixonin lempijuomaa. Juoma löytyy Alkon sivuilta tästä linkistä ja on Alkon määritelmän mukaan "Kullankeltainen, keskitäyteläinen, miedon savuinen, lämmin, makean hedelmäinen, kevyen viljainen". Tätä voi verrata Alkon määritelmään "kalibrointiviskistä" eli Famous Grouseen: "Meripihkankeltainen, keskitäyteläinen, miedon savuinen, lämmin, maltainen, kevyen aprikoosinen, pähkinäinen, mausteinen". Eli Kuuluisasta Riekosta pitäisi kelvollisella makuaistilla varustetulle henkilölle löytyä enemmän vivahteita kuin Vat69:stä. Hintaero taas kääntyy hivenen Vat:in voitoksi ollen 30.97 € /litra vs. FG:n 39.84 € / litra.

Juomana Vat69 on ihan kelvollinen talousviski ja soveltuu erinomaisesti yömyssykäyttöön pienehkönä kerta-annoksena 2-4 cl. Ravintolassa tätä ei kannata tilata vaan kannattaa investoida hieman enemmän vaikkapa siihen FG:hen.

Netissä liikkuu huhu että Vat69 olisi ollut Mannerheimin lempiviskiä. Ajallisesti tuo toki olisi ollut mahdollista (kyseinen virvoitusjuomatehdas on perustettu 1863) mutta olisiko Marski tyytynyt rutiininomaiseen sekoiteviskiin sikahintaisten singlemalttien sijaan? Hänellä kun oli hyvin laaja kontaktiverkosto ympäri maailmaa ja jopa sota-aikanakin alkoholijuomien osalta huolto lienee pelannut kelvollisesti. Ainakaan singlemalt -fanaatikkojen mukaan näin ei ole mutta meille tuohisuille kysymys on toissijainen.

Alla vielä kuva pullosta:

Vat60 - hyvä perusviski
Vat69 - kelvollinen talousviski
Arvostelen tämän yhdellä maistelulla Hopeisen ampumamerkin saajaksi: sen verran lähellä tuota standardia eli Famous Grousea tuote on.

2 kommenttia:

  1. Maistoin äskettäin Vat 69 ja Famous Grousea. Tykkään Vatista enemmän! Famous Grousessa on joku synteettinen muovimainen maku. Vat on muutenkin hieman helpommin juotavaa, mutta jokuhan voisi kutsua sitä vetisyydeksi ja suosia siksi ärhäkämpää Famous Grousea. "Talousviski" on aika hyvä termi! On halvasta päästä nimittäin ja sellainen yleiskäyttöinen.

    VastaaPoista
  2. Jep, näin saattaa olla, että FG:ssa on muovinen maku.. ainakin itse hankin niitä nimenomaan muovisessa pullossa, että jaksan kantaa tyhjät pullot säkitettyinä takaisin kauppaan tai Alkoon.
    Mutta FG:n liittyy pitkä traditio käytön suhteen meidän tapauksessa, mutta kuten Wille Rokka testasi Vat69, niin - ja luulen, että Willie Rokkakin - on yhtä avoin erilaisten viskien maistelun suhteen.

    VastaaPoista