sunnuntai 10. maaliskuuta 2024

Kasarmimuonaa: Kiovan pata

Kiovan padassa on kyse klassisesta slaavilaisesta ruoasta, johon kuuluvat suolakurkut ja smetana joilla aineosilla tässä testatusta reseptistä tulee erinomaisen maukasta.

Resepti on alunperin Soppa365 -palvelusta lainattu.

Ainekset:
  •  1 kg naudanpaistia
  •  3 sipulia
  •  3 venäläistä suolakurkkua
  •  3–5 rkl voita
  •  3 rkl hunajaa
  •  2 tl rouhittua mustapippuria
  •  ripaus cayennepippuria
  •  3 rkl vehnäjauhoja
  •  4–5 dl voimakasta lihalientä
  •  150 g murennettua aurajuustoa
  •  240 g smetanaa
Valmistusohje:
  1. Ota paisti huoneenlämpöön tunti ennen ruuanvalmistusta. Kuori ja hienonna sipulit. Leikkaa myös kaksi suolakurkkua pieniksi kuutioiksi ja pane siivilään valumaan. Säästä kurkkupaloista irtoava liemi.
  2. Sulata padassa ruokalusikallinen voita. Paista sipuleita siinä viitisen minuuttia. Lisää hunaja. Sekoita hyvin ja lisää suolakurkut. Paista ahkerasti käännellen toiset viisi minuuttia. Lisää pippurit ja paista vielä hetki. Kaada suolakurkkuliemi pataan. Nosta pata sivuun liedeltä ja peitä kannella.
  3. Leikkaa paisti kuutioiksi. Paista kuutioita pieni erä kerrallaan pannussa voissa kauniin ruskeiksi. Kaada lihat pataan sipulin ja suolakurkun seuraksi. Huuhtele pannu vesitilkalla ja kaada tilkkanen pataan. Ripota vehnäjauhot lihakuutioiden päälle ja sekoita. Lisää lihaliemi ja sekoita taas. Lisää juusto ja sekoita, kunnes se sulaa. Lisää lopuksi smetana.
  4. Laita kannella peitelty pata 200-asteiseen uuniin kypsymään tunniksi. Alenna sitten lämpö 150 asteeseen. Kypsennä ruokaa vielä puolisen tuntia tai niin kauan, että liha on mureaa. Ota kansi padan päältä ja anna ruuan olla uunissa sen aikaa, että pinta saa vähän väriä ja kastike kiehuu hieman kasaan. Silppua kolmaskin suolakurkku ja ripottele ruuan päälle. Tarjoa ruoka keitettyjen perunoiden tai riisin kanssa.
Kokeilin reseptiä ja hyvä tuli. Suolaa piti hiukkanen lisätä ja kastike voisi olla sakeampi (tuota lihalientä mieluummin 4 dl tai vähemmän).

Reseptin mukaan valmistaminen onnistuu Kypsältä Hepultakin joskin aikaa tuo vaatii useamman tunnin eri haudutuksineen.

Annan tälle tältä istumalta Kultaisen ampumamerkin.

Edit: Nimesin tämän ruokalajin uudelleen "Kiovan padaksi" venäläisten käynnistämän roistomaisen ja rikollisen hyökkäyssodan vuoksi. Esiin ei kannata nostaa mitään asiaa, joka toisi ao. roistoporukan esiin positiviisessa mielessä.

Slava Ukraini!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti