sunnuntai 17. maaliskuuta 2024

Kasarmimuonaa: Focaccia kuivahiivalla

Vielä viimeisen kerran focacciaa: aioin testata kuivahiivaa ja niin teinkin. Löysin sopivan tähän reseptin netistä, alla:

Ainekset:

Taikina:
  • 8 dl vehnäjauhoja ("noin" -arvo, itsellä tuntuu menevän hieman yli tuon)
  • 1 pussi kuivahiivaa (11g)
  • 1,5 tl suolaa
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 1 rkl hunajaa
  • 4 dl vettä
Päälle:
  • oliiviöljyä voiteluun
  • 2 tl sormisuolaa
  • 100 g kivettömiä vihreitä oliiveja
  • 150 g fetajuustoa
  • tuoretta rosmariinia
Valmistus:
  1. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Kaada kuuma vesi (45 astetta) leivontakulhoon ja sekoita. Lisää oliiviöljy ja hunaja. Vaivaa taikinaa  5-10 min. Taikinan annetaan kohota liinan alla 30 min.
  2. Laita pellille leivinpaperi ja levitä siihen oliiviöljyä (ei juutu leipä kiinni paperiin).
  3. Kaada kohonnut taikina pellille ja levitä. Levittämistä helpottaa, kun kaadat taikinan päälle oliiviöljyä. Anna kohota vielä toiset 30 min.
  4. Leikkaa täytteet valmiiksi ja laita uuni lämpenemään 250 asteeseen.
  5. Voitele taikina oliiviöljyllä sen kohottua. Taikinan kohottua painele sormella pieniä kuoppia taikinaan ja laita täytteet kuoppiin. Lisää rosmariini ja sormisuola
  6. Paista 250 asteessa uunin keskitasolla n.12 minuuttia. Leipään tulee pinnalle kaunis väri. Uunista otettuasi voitele vielä pinta oliiviöljyllä.
Muutama kommentti:
  • Muitakin täytteitä voi käyttää, esim. minitomaatit, aurinkokuivattu tomaatti, sipuleita jne.
  • Oliiviöljyä tuossa palaa aika paljon, mutta lienee terveellistä.
  • Uunissapitoaika vaihtelee taas uunin mukaan.
Tästä kuivahiivaversiosta lopulta tulikin paras focaccia, eli suosittelen tätä reseptiä vahvasti. "Oikean hiivan" versiot jäivät likilaskuisiksi; lieköhän vika ollut hiivassa vai kohotustekniikassa. 
Annan tälle jopa Kultaisen ampumamerkin kahdestakin syystä: erittäin hyvää ja nopeaa valmistaa, jos leipä sattuu loppumaan kesken.

Edit: Lisäsin alle kuvan Kypsän hepun versiosta ao. teoksesta:

Focaccia kuivahiivalla - Kypsän hepun versio


Laitan myös kuvan todella kätevästä laitteesta, jolla pystyy levittämään oliiviöljyä esim. edellä mainitusti leivinpaperille ja valmiin focaccian päälle:

Oliiviöljynheitin

Kyseisen oliiviöljynheittimen on vaimo aikoinaan hankkinut jostain keittiötarvikeliikkeestä. Vempeleellä pumpataan ei-helvetinmoinen paine tuohon pulloon ja tuo paine sitten pakottaa öljyn suihkuna ulos. Todella näppärä laite, suosittelen!

Edit2: Reseptissä on mainittu taikinan vaivausaika 5-10 minuuttia. Olen tuohon aiemmin suhtautunut tyyliin "riittää, että kaikki on sekaisin", mutta vaivausajalla on aidosti merkitys: veivasin kokeeksi tuon 5 min ja leivästähän tuli heti kertaluokkaa kuohkeampi eli "ei-likilaskuinen" ammattitermein sanottuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti