sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Kirja: Pekka Tuomikoski: 50 Suomalaista taistelua - ISBN 978-952-5912-81-4

Kirjan idea on kiinnostava ja sen vuoksi sen erehdyin pokkarikaupasta hankkimaankin: kirjassa on kuvattu valitut 50 taistelua joissa suomalaiset ovat olleet osallisena tavalla tai toisella. Taisteluista vanhin on Viipurin pamaus Vanhan vihan ajalta (1495-1497) ja tuorein Lapin Sodan Käsivarren taistelut (1945).

Hyvän idean tasolle tämä tekele jääkin. Taistelut on esitelty luokattoman huonolla tavalla. Takakannen tekstissä kehutaan että "Kirja sopii havainnollisuudessaan ja yleistajuisuudessaan myös sotahistoriaan vielä perehtymättömille". Tämä tarkoittanee sitten sitä että kaikki detaljit ja karttapiirustukset taisteluista on jätetty pois?

Sisällöllisen heikkouden lisäksi kirja vilisee kirjoitusvirheitä. Osa noista kirjoitusvirheistä on niin tökeröitä että jopa Wordin oikoluku olisi ne löytänyt. Kirjoittaja ei ole viitsinyt edes sitä käyttää saatikka että olisi tarkastuttanut tekstin jollain oikolukijalla? Virheiden paljous jo häiritsee lukukokemusta vaikka en olekaan mikään äidinkielenopettaja.

Kirjasta käy kuitenkin ilmi että monessa sodassa suomalaiset ovat olleet tappohommissa mukana sekä ruotsalaisten, venäläisten että suomalaisten itsensäkin puolesta. Ehkä jonkinlaista kyvyykkyyttäkin näihin sotatöihin on ollut havaittavissa mutta aika usein kuitenkin Ruotsin ja Venäjän vallan alla ei suuresti kyselty että halutaanko ao. operaatioissa olla mukana. Pikemminkin annettuna tuli ohjeistus sekä lännestä että idästä..

Suosittelen kirjan selailua enintään hakemistotyyppisenä teoksena; antaahan se jonkinlaisen kokonaiskatsauksen (ainakin kirjailijan mielestä) 50 tärkeimmästä suomalaisesta taistelusta. Onneksi kirja on ohut (150 sivua) joten tuohon selailuun ei suuresti aikaa haaskaudu.

Arvomerkki: Pronssinen ampumamerkki

1 kommentti:

  1. Huhhuh... mitäpä voisi sanoa? Kirja henkii lukioaikaista referaattityötä. Siis tulee mieleen, että lukion historian oppitunnilla on tulossa koe, johon pitää kirjoittaa jostakin taistelusta, johon suomalaiset ovat osallistuneet tai taistelusta josta suomalaiset ovat vastanneet. Ennakko työnä tämä "lukiolainen"on koostanut muistinsa virkistämiseksi jonkinlaisen kirjoitus sarjan eri taisteluista. Ehkä Tuomikoski on aikoinaan tehnyt juuiri em. tavalla ja myöhemmin on keksinyt painattaa niistä tämän kirjan. Silkkaa vääryyttä monessa suhteessa. Kommentit ovat välillä täysi käsittämättömiä "hölmön tölväys" jne. Pitäisi kirjoittajan ymmärtää, että kaikenkaikkiaan sota on aina jonkun tai joidenkin hölmöjen tölväys. Toinen asia on, ettei suomalaistappioita läheskään aina ole verrattu venäläisten vastaaviin. Ruotsalaisten kanssa on otettu turpaan monet kerrat, mutta se ehkä johtuneekin juuri siitä syystä sodanjohdon ruotsalaispohjasta. Taistelukuvauksista käy hyvin ilmi, kun on taisteltu suoraan oman kotiseudun puolesta oman maan johdon alaisena, ovat vastustajan tappiot olleet merkittävästi suuremmat. Ja yksi asiahan tässä on unohdettu kokonaan, vaikka ohimennen asia mainitaankin. Suomalaiset ovat sotineet rajusti pitkin Eurooppaa niin ruotsalaisten kuin saksalaisten kanssa tai Krimillä venäläisten kanssa. Nekin ovat olleet suomalaisten taisteluja, mutta muiden armeijoissa. Mm. suomalaiset Viking-SS-joukot olivat melkoinen selkäranka saksalaisille heidän matkatessaan Kaukasukselle. Kirjoitusvirheisiin en ota kantaa, koska niitä vilisee tässäkin kommentissa....

    VastaaPoista