Nykypäivän webbisivuilla ja lehtiartikkeleissa näkee usein infograafeiksi nimitettyjä piirroksia, joilla pyritään havainnollistamaan kuvattua aihetta useamman ulottuvuuden avulla. Infograafi ei ole uusi keksintö; eräs ensimmäisistä sellaisen kehittelijöistä oli ranskalainen insinööri Charles Minard joka kuvasi Napoleonin sotajoukkojen retkeä Venäjälle vuosina 1812-13.
|
Charles Minardin Infograafi |
Kartta alkaa Puolan ja Venäjän väliseltä rajalta ja etenee siitä kohti Moskovaa. Ruskeat ja mustat alueet kuvaavat ranskalaisten joukkojen määrän eri maantieteellisissä paikoissa ajan funktiona. Kuvassa on kuudenlaista tietoa joukkojen määrä, kuljettu matka, maantieteelliset koordinaatit (pituus ja leveys), joukkojen etenemissuunta, sijainti sekä kenties kaikkein tärkein Napoleonin tappioon johtanut syy: kenraali Pakkanen eli Venäjän lämpötila perääntymisvaiheen aikana. Punaruskea väri kuvaa hyökkäysvaihetta ja musta perääntymisvaihetta. Yksi millimetri alkuperäisellä kartalla vastasi kymmentä tuhatta miestä. Lämpötila on ilmoitettu Réaumur-asteikolla joten lämpötilat pitää kertoa luvulla 1,25 saadakseen ne celsiusasteina: esimerkiksi −30 °R = −37,5 °C.
Kova on retki ollut. Matkaan lähti noin 600 000 miestä mutta sotaretken loppuun mennessä koko Grande Armée oli käytännössä tuhoutunut. Tuo lopputilanne näkyy hyvin Minardin graafistakin: paluumatkan mustat viivat hiipuvat kokonaan länteen mennessä..
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti