sunnuntai 6. syyskuuta 2020

Kasarmimuonaa: Sipulipiirakka

Piiraita näkyy tänne kertyvän, vaikka joskus jo uhosin unohtavani moisen taiteenlajin.. Tämän kertainen kokeilu on Mylly Paras -nimisen firman reseptin pohjalta. Piirakkaa nimitetään sipulipiirakaksi vaikka on siinä  mukana lihansyöjääkin täyttävää elementtiä eli pekonia.

Ainekset:
  • 1 pkt Pyöreä Piirakkataikinaa, suolainen (380 g)
  • 1 pkt pekonia (150 g)
  • 750 g sipuleita
  • 1 tl timjamia
  • 100 g sipulituorejuustoa tai vastaavaa
  • 2½ dl maustettua kermaa (esim. kolme sipulia)
Valmistus:
  1. Ota taikina sulamaan. Valmista täyte taikinan sulaessa.
  2. Kuori sipulit, halkaise ne ja leikkaa renkaiksi. Leikkaa pekoni suikaleiksi saksilla tai veitsellä. Paahda pekonisuikaleet pannulla, lisää sipulit ja kuullota ne pehmeiksi, mutta älä ruskista.
  3. Lisää pannulle kerma ja sen jälkeen tuorejuusto nokareina sekaan. Lisää myös timjami. Täytettä tulee hauduttaa pannulla niin pitkään, että kaikki neste haihtuu.
  4. Taputtele sulanut taikina piirakkavuokaan (Ø 28-30 cm). Kaada täyte päälle.
  5. Paista 225-asteisen uunin alimmalla tasolla puolisen tuntia, kunnes piiras on kauniin värinen.
Muutama huomio:
  • Aineksissa oli mukana ruokalusikallinen fenkolia. Jätin sen pois, koska mausteena fenkoli on turha ja maistuu p...a, jonka lisäksi siinä on omituinen sivumaku...
  • Kohdan 3 hauduttamista kannattaa noudattaa. Työvaiheena se on pitkäpiimäinen ja vähän maallikkoa ihmetyttää: ensin lisätään 2,5 dl kermaa joka sitten haihdutetaan pois. Lopputulemana kuitenkin sipulit hautuvat siinä kermassa ja näin ollen prosessi lienee tarpeen.
Piirakasta tuli oikein hyvä ja suosittelen kokeiltavaksi pitkähköstä valmistusajasta huolimatta.

Edit: Reseptin työohjeesta puuttui mausteen (timjami) lisäyskohta, joten korjasin sitä. Alla kuva lopputuloksesta Kypsän hepun jäljiltä:

Kypsän hepun versio sipulipiirakasta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti