sunnuntai 20. syyskuuta 2020

Kasarmimuonaa: Hauki Wallenberg

 Hauki on kala ja sellainen kala, että ei suuresti maistu. Lapsuudessa tuli ilmeisesti sitä liikaa syötyä, josta on jäänyt jonkunmoinen kammo "limatuubin" makuun. Hauki on kuitenkin myös kala, jota saa hyvin helpolla: riittää että nakkaa minkälaisen uistimen tahansa mihin tahansa veteen niin heti on hauki kiinni. Näin ollen minulla on ollut kiinnostusta etsiä sopivaa haukiruokareseptiä ja sellainen myös löytyi Soppa365:stä eli Hauki Wallenberg. Resepti alla:

Ainekset:

  • 500 g haukifileetä
  • 2 tl merisuolaa myllystä
  • 1/2 tl mustapippuria myllystä
  • 4 dl kuohukermaa
  • 1 ruukku tilliä
  • 1 rkl sitruunan mehua
  • 1 kananmuna
  • 1/2 dl korppujauhoja
  • 50 g voita paistamiseen
Valmistus:
  1. Leikkaa haukifilee pieniksi kuutioiksi. Mausta ne suolalla ja pippurilla. Laita haukikuutiot ja kerma pakastimeen 30 minuutiksi. (Viilennä mieluusti myös monitoimikoneen kulho jääkaapissa.)
  2. Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Hienonna tilli. Purista sitruunan mehu.
  3. Laita haukikuutiot, sitruunanmehu ja kananmuna monitoimikoneen kulhoon. Koneen käydessä lisää kerma ohuena nauhana, sitä mukaa kun se sekoittuu taikinaan. Älä lisää liikaa kermaa kerralla, jotta taikina ei juoksetu. Sekoita lopuksi tilli taikinaan. Taikina jää löysäksi.
  4. Muotoile taikinasta kahdeksan pihviä. Pyörittele pihvit korppujauhoissa.
  5. Kuumenna pannu ja lisää puolet voista. Laita pannuun kaksi pihviä kerrallaan ja paista noin 15 sekuntia molemmin puolin niin, että pihvit saavat kauniin värin. Lisää voita ja paista loput pihvit samalla tavalla. Laita pihvit lopuksi uuniin kypsymään noin 10–15 minuutiksi.
Muutama huomio:
  • Ruoka on aika työläs tehtävä hauen fileointeineen, vaivauksineen ja tuplapaistoineen.
  • Taikinan vääntö vaatii monitoimikoneelta kovaa potkua. Peruskoneesta nousee vain savu, joten saattaa olla järkevämpää silputa haukifile mössöksi pienempinä erinä esim. tehosekoittimella ja yrittää sitten kerman lisäys tehdä käsin vaivaamalla.
  • Pihveistä kannattaa tehdä ohuita "sveitsinleike" -tyyppisiä lättyjä; paksuus n. 1 cm.
  • Tein vaiheen 5 toisin päin eli paistoin ensin uunissa 200 asteessa kiertoilmalla 25 minuuttia ja sitten lopussa vain voissa ruskistin. Tässä on se kätevä puoli, että pihvit voi tehdä hyvissä ajoin valmiiksi.
  • Tarjosin ohessa pottumuussia ja majoneesia.
Erittäin hyvää tuli; jopa niin että arvomerkiksi lätkähtää Kultainen! Täytynee lähteä tästä haukikalaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti