maanantai 16. joulukuuta 2019

Kasarmimuonaa: Uuniperunat ja porotäyte

Soppa365:stä löytyi tämmöinen resepti, jota päätin kokeilla. Uuniperunat ovat ihan näppärä ruoka, joiden yleinen ongelma on jääminen raa'aksi. Siksi tuota uuniaikaa kannattaa vähintäänkin noudattaa ja mielellään vähän venyttääkin.

Uuniperunoita ei laiteta folioon, eikä se ole tarpeenkaan. Folio lienee jääne nuotio- tai puu-uuniajoista. Noilla nuotio- ja puu-uuni/kamiina -konsteilla tästä tulisi myös kenttämuonaa, mutta kentälle tarvitaan nopeammin valmistuvat ja yksinkertaisemmat pöperöt.

Ainekset:
  • 6 isoa rosamunda-perunaa (tai 12 pientä)
Täyte:
  •  200 g poron kylmäsavupaistia
  •  3 suolakurkkua
  •  5 kevätsipulin vartta
  •  1 ruukku persiljaa
  •  1 rkl piparjuurta raastettuna
  •  ½ sitruuna
  •  100 g kermaviiliä
  •  1 prk (120 g) smetanaa
  •  1 dl majoneesia
  •  1 rkl dijoninsinappia
  •  ½ tl mustapippuria rouhittuna
Valmistus:
  1. Kuutioi kylmäsavuporo ja suolakurkut. Hienonna kevätsipuli ja persilja. Kuori ja raasta piparjuuri, purista sitruunan mehu.
  2. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään ja anna täytteen maustua kylmässä pari tuntia.
  3. Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen. Pese perunat ja pistele niihin muutama reikä haarukalla. Paahda perunoita uunissa 20 minuuttia. Alenna lämpö 180 asteeseen ja kypsennä vielä noin 40 minuuttia. Kokeile veitsellä perunoiden kypsyyttä.
  4. Anna perunoiden vetäytyä 10 minuuttia huoneenlämmössä. Halkaise ja täytä perunat.
Havaintoja:
  • Näin talviaikaan ei kevätsipulia löytynyt mistään. Käytin ruohosipulia eikä se ainakaan pilannut täytteen makua. Pitänee kokeilla sillä kevätsipulillakin.
  • Dijoninsinapin sijaan käytin ihan tavallista sinappia. Tuokin maistui hieman läpi, joten voimakasmakuinen dijon voi olla liiankin tujua.
  • Yksi ruokailijoista oli sitä mieltä, että smetanan ja majoneesin suhdetta olisi voinut korjata (siis vähemmän smetanaa ja enemmän majoneesia). Luokittelisin kuitenkin tämän havainnon makuasiaksi.
Täyte on oikein maistuvaa ja toimii hyvin perunoiden kanssa. Valmistaminenkaan ei ole mitenkään työlästä, vaikka perunoita pitääkin uunissa paistella aika pitkään. Suosittelen kokeiltavaksi lämpimästi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti