keskiviikko 17. elokuuta 2022

Sotatekniikkaa: Seinän läpi näkijä XAVER 1000

Israelilainen Camero-Tech on kehittänyt tieteiselokuvatekniikkaa lähestyvän laitteen, jolla voidaan seinän läpi tunnistaa ihmisiä ja eläimiä, näiden lukumäärää, kokoa, liikettä, asentoja jne. Laite käyttää UWB -tekniikkaa tuohon tunnistamiseen ja skannaamiseen.

Laitteen speksien mukaan laite on kooltaan n. neliömetrin kokoinen käyttöasennossa ja painaa 16,5 kg akkuineen. Maksimihavainnointietäisyys on 42 metriä (videolla on mainittu 20 m) ja se voi läpäistä kaikenlaisia seinämateriaaleja betonista kipsilevyihin; tosin terästä ei ole listalla mainittu.

Laitteen käyttökelpoisuus on ilmeinen kaupunkiolosuhteissa ja toimittaessa terroristien ja "muuten epäilyttävien tyyppien" kanssa: kohdetilan tilanne voidaan kartoittaa rauhassa etukäteen ja tilaan voidaan tehdä tunkeutuminen halutulla hetkellä ja halutussa tilanteessa. Tilan viereen pitää päästä toki huomaamatta, mikä avoimessa sodankäynnissä ei ole välttämättä kovin helppoa. Käyttäjinä voivat toki sotilaiden lisäksi olla esim. poliisi- ja pelastushenkilöt.

Alla Camero-Techin kuva laitteesta (esittely)käytössä, copyright heillä:

Xaver 1000 sotilaskäytössä



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti