perjantai 18. marraskuuta 2022

Sotatekniikkaa: Rapid Dragon

 Yhdysvallat eli käytännössä Lockheed Martin on kehittänyt ja testannut uutta "ohjustenjakelujärjestelmää" nimeltään Rapid Dragon. Ajatuksena tuossa on se, että risteilyohjukset ja vastaavat itsenäisesti liikkuvat aseet voidaan toimittaa niiden ampumaetäisyyden päähän kuljetuskoneella "oikean" sotakoneen asemasta. Tämä on luonnollisesti kustannustehokasta ja säästää lentotunteja kalliimmalta kalustolta. Lisäksi kuljetuskoneiden miehistöiltä ei vaadita mitään erityistä koulutusta ohjusten käyttöön; riittää että he osaavat heittää kuorman ulos takaovesta lennon aikana.

Systeemissä pakataan ohjuksia moduleihin, jotka rullataan sisälle kuljetuskoneisiin. Koneet kykenevät ottamaan mukaansa useita moduleja, joista kussakin on konetyypistä riippuen joko kuusi (MC-130J) tai yhdeksän ohjusta (C-17). Moduleissa on mukana ohjusten ohjelmointijärjestelmä, jonka avulla niiden maalitietoja voidaan päivittää lennon aikana.

Määritetyssä pudotuspisteessä modulit dumpataan takaovesta ulos, ne leijuvat alaspäin laskuvarjon varassa ja laskuvarjon avauduttua ohjukset irtoavat moduleista ja lentävät itsenäisesti kohteisiinsa.

Alla "markkinointivideo" aiheesta. Copyright Youtuben mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti