sunnuntai 26. marraskuuta 2023

Kasarmimuonaa: Tonnikalavuoka

Törmäsin netissä surfatessa tonnikalareseptiin, jota kehuttiin hyväksi ja helpoksi valmistaa. Piti kokeilla. Kasarmimuonaksi menee uunin tarpeen vuoksi.

Ainekset:

  • 500 g haluamaasi pastaa
  • 125 g purjoa
  • 250-300 g miniluumutomaatteja
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 2 tlk (à 150/200 g) tonnikalaa öljyssä, MSC-sertifioitu
  • ¾ tl suolaa
  • ½ tl rouhittua mustapippuria
  • 1 tlk (400 g) tomaattimurskaa, esimerkiksi Mutti
  • 1 dl vettä
  • 1 rasia (200 g) ruohosipuli tuorejuustoa
  • 2 rkl kapriksia
  • 1 pussi pizzajuusto raastetta (laitoin 150 grammaa)

Valmistus

  1. Aloita laittamalla pasta kiehumaan suolalla maustettuun kiehuvaan veteen. Anna pastan kypsyä pakkauksen ohjeiden mukaisesti.
  2. Pese purjo, halkaise se ja viipaloi se ohuiksi renkaiksi. Puolita miniluumutomaatit ja hienonna valkosipulin kynnet.
  3. Valuta tonnikalasäilykkeistä öljyä paistinpannulle ja paista siinä purjoa, tomaatteja ja valkosipulia pari minuuttia, kunnes ne ovat pehmenneet. Mausta seos suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.
  4. Lisää pannulle tomaattimurska, huuhtele tyhjä tölkki vedellä ja lisää vesi pannuun. Lisää myös tuorejuusto. Kuumenna seos ja sekoita huolellisesti, kunnes tuorejuusto on sulanut ja seos on tasaista.
  5. Kun pasta on kypsä, valuta se ja jätä hieman kosteaksi. Kaada suureen uunivuokaan (noin 30 x 20 cm).
  6. Sekoita pastan joukkoon tomaattiseos, tonnikala liemineen, kaprikset ja 2/3 juustoraasteesta. Varo sekoittamasta liian voimakkaasti, jotta ainekset pysyvät koossa ja paistos säilyy mehevänä.
  7. Ripottele paistoksen päälle loppu juustoraaste.
  8. Lämmitä uuni 225 asteeseen ja paista tonnikalapaistosta uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea.

Muutama kommentti:

  • Annos on suuri: tuosta riittää ainakin kuudelle hengelle. Ainakin kokeilutilanteessa on järkevää tehdä puolikas annos, jotta ei koko viikkoa tarvitse järsiä...
  • Juustoa voisi olla pinnalle enemmänkin ja vuoka malliltaan laakea: ruskistunut pitsajuusto antaa muonalle hyvää sivumakua.

Ei kovin suuri elämys ollut tämä muona: varsin pliisuksi jäi kokemus. Ehkä lisämaustamisella ja esim. kapristen määrää lisäämällä tuosta olisi tullut kelvollinen muona. Annan tälle arvomerkiksi Pronssinen ampumamerkki täytesanoin "kyllähän tuota nälkäänsä syö".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti