lauantai 7. maaliskuuta 2015

Elokuva: World War Z (2013)

Jatketaanpas vielä Zombi -aiheella. Otsikon elokuva on filmatisointi Max Brooks:in loistavasta kirjasta "Sukupolvi Z – Zombisodan aikakirjat ". Kyseessä on lievää voimakkaampi zombiongelma jossa viruspohjainen tauti leviää ympäri maapalloa muuttaen ihmisiä zombeiksi ja nämä edelleen ketjureaktion omaisesti levittävät tautia näykkimällä edelleen eläviä.

Kirja rakentuu idealle jossa haastatellaan eloonjääneitä sitten kun ongelma on saatu hallintaan. Kirjassa on lyhyitä haastattelujaksoja ja sitten siirrytään taas seuraavan asian ja haastateltavan pariin. Elokuvaan on yritetty koota näistä haastatteluista yhtenäinen juoni mutta se ei käytännössä toimi vaan lopputuloksena on sekava toimintakohtausten kokoelma.

Elokuvan ja kirjojen zombeissa on selvä ero. Elokuvazombit ovat nopeampaa lajia; osin yli-inhimillisiä kun taas kirjasta välittyy hitaiden zombien mielikuva. Tämähän johtaa myös erilaiseen menettelytapaan otusten käsittelyssä: nopeiden zombien avulla on saatu toimintakohtauksiin vauhtia mutta kirjan pointti on taas suurten massojen käsittely. Elokuvassa ei esim. näy kirjassa esiteltyä tekniikkaa jossa kootaan suuri joukko ampujia "tappolinjan" taakse, houkutellaan zombit paikalle ja ammutaan näitä aina päähän. Kun ampuja väsyy, takarivistä vaihdetaan tilalle uusi ampuja. Saattaisi toimia käytännössäkin, toivottavasti ei tarvitse kokeilla...

Elokuva jää vaiheeseen: siinä keksitään keino jolla saadaan ihmiset "naamioitua" siten että zombit eivät enää kiinnostu heistä mutta lopullista ratkaisua ongelmaan ei esitetä. Ehkä tuossa on pedattu lähtökohtia jatko-osalle?

Kirja saisi kultaisen ampumamerkin jos olisi arvosteltavana. Elokuva sen sijaan saa vain pronssisen. Kirja peittoaa taas filmatisoinnin mennen tullen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti