sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Elokuva: American Sniper (2014)

Tämä Clint Eastwoodin ohjaama sotaelokuva on saanut paljon kohua osakseen ja mm. 6 Oscar-ehdokkuutta joista yhden Oscarin. Elokuva kertoo Chris Kylestä jota joissain hehkutuksissa kehuttiin maailman parhaaksi tarkka-ampujaksi. Kyle on kuitenkin aika kaukana Simo Häyhästä; Kyle sai 160 tappoa kun Häyhän väitetään ampuneen jopa 542 vastustajaa. Lisäksi on huomattava että Kyle oli Irakissa (elokuvan mukaan) 1000 päivää kun taas Simuna soti vain Talvisodan 3 kuukautta.

Clint on osannut ohjata elokuvan varsin hyvin ja siinä on vain siedettävä "pakollinen" määrä amerikkalaista patriotismia. Sen sijaan siinä sorrutaan toiseen klassiseen sotaelokuva-kliseeseen eli sodasta kotiin palannut veteraani sulkeutuu ja märehtii vielä siviilissäkin sotajuttuja. Tuo on varmasti erittäinkin totta mutta aihetta lienee ruodittu jo riittävästi? Asiaa en kiistä: siirtyminen hengenvaarasta ja tapa-tai-tule tapetuksi -tilanteesta siviilielämään jossa toisen tappaminen on rikos on varmasti vaikeaa.

Sivujuonteessa käy ilmi lievää kritiikkiä myös USA:n sotaintoilua kohtaan. Kotimaan puolustamisen tärkeys on helppo ymmärtää ja myös itsenäisyyden puolesta annettava uhraus on hyväksyttävissä mutta miten perustella itselleen sotiminen jossain sorakuopassa epäselvässä konfliktissa "vapauden" puolesta jota edes sodan aloittaneet poliitikot eivät ymmärrä puhumattakaan taistelijasta itsestään? Tähän tilanteeseen USA kuitenkin toistuvasti ajautuu maailmanpoliisin roolissaan ja ollessaan ainoa supervalta maailmassa jolla on kyky (ja halu) toimia sotilaallisesti koko maapallolla. Ammattiarmeija on ainoa vaihtoehto tuossa eli palkkasotilaat mutta heidänkin motivaationsa lienee ainakin hetkittäin vaikeasti löydettävissä. Ehkä tällaisilla hittielokuvilla on oma propagandavaikutuksensa jolla aina uusia rekrytoitujia löytyy Navy SEAL -porukkaan.

Vaikka innokkaasti kritisoinkin tuota amerikkalaista vapautta niin on syytä selvyyden vuoksi korostaa että kyllä se aina venäläisen version voittaa..

Suosittelen katsottavaksi yleissivistyksen ja uteliaisuuden vuoksi. Arvomerkki: Hopeinen ampumamerkki.

Edit: Linkki elokuvaan Netflixissä löytyy tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti