torstai 14. toukokuuta 2015

Kirja: Wendy Lower : Hitlerin raivottaret - ISBN 978-952-300-135-0

Tässä teoksessa on tutkittu saksalaisten naisten roolia Toisen maailmansodan aikaisissa rikoksissa. Kirja on laadittu tieteellisen dokumentin muotoon ja noudatteleekin tuota genreä kohtuullisen uskollisesti. Aihe on tuotu esille mm. teoksen takakannen buffissa merkittävästi provosoivammin kuin mitä sisällys sitten lopulta tuo julki eli naisten tekemistä sotarikoksista on vihjailtu dramaattisemmin kuin niitä sitten sisäsivujen käsittelyssä on kuvattu. Syynä tähän lienee 1) tarve saada kirjaa myydyksi ja 2) siitä huolimatta säilyttää ainakin (näennäis)tieteellinen uskottavuus sisällössä.

Kirjassa esitetyistä esimerkkitapauksista löytyy toki raakoja ja pöyristyttäviäkin kuvauksia naisten tekemistä julmuuksista mutta jotenkin tuntuu että materiaalia olisi pitänyt/voinut olla enempäänkin ja myös raadollisempaa. Osasyinä materiaalin vähyyteen ja sen laatuun lienee se että sodan ajalta ei ole säilynyt kirjallisia kuvauksia naisten toiminnasta (ainakaan heidän jotka eivät olleet virallisessa asemassa), sodan jälkeen naisia ei tutkittu sotarikollisina samalla tavoin kuin miehiä ja toisaalta myöhään tapahtunut tutkiminen on johtanut siihen että todistajat ovat jo kuolleet tai ainakin unohtaneet tapahtumat.

Ilmiselvää kuitenkin on että natsisaksan propagandakoneisto on ollut toiminnassaan ehdottoman pätevä: ihmiset on saatu aivopestyä uskomaan täydelliseen bullshittiin jopa siinä määrin että he ovat kyenneet syrjäyttämään inhimilliset tunteet ja empatian toisia "alempia" ihmisiä kohtaan. Naisten osalta tämä vielä korostuu johtuen siitä että naisia pidetään lähtökohtaisesti humaanimpina ja lämpimämpinä kuin miehiä; miesten osalta joukkotuhoon ja kansanmurhaan osallistumista pidetään osin jopa "sisäänrakennettuna" ominaisuutena joka on peritty apinaesi-isiltä.

Kirja on varsin puuduttava luettavaksi tuosta tieteellisestä näkökulmasta johtuen. Puuduttavuutta lisää myös se että siinä käsitellään toistaen samoja esimerkkitapauksia jotka on saatu dokumentoitua, toki näkökulmaa vaihtaen. Tästä seuraa tietynlainen tautologian ongelma eli lukijasta tuntuu että juurihan tämä tapaus käsiteltiin.

Arviona voi todeta: läpiluettava kirja yleissivistyksen vuoksi, pronssinen ampumamerkki.

1 kommentti:

  1. Kirjan nimi antaa katteettoman lupauksen naisista natseina. tarkoitan tällä siis, että otanta on pieni, eikä Wendy ole alkanut "herkuttelemaan" tapauksilla tarkemmin. Se olisi saattanut pitää paremmin mielenkiintoa yllä...

    VastaaPoista