sunnuntai 5. marraskuuta 2017

Tuntemattoman sotilaan pataljoona

Tuntematon  sotilas (se uudempi uusi) on vielä sen verran mielen päällä että selvittelin millainen siinä kuvattu organisaatio on ja minne henkilöt sijoittuvat.

Jatkosodan aikainen jalkaväkipataljoonan kokoonpano oli seuraavanlainen:

Tuntemattoman sotilaan organisaatio
Jalkaväkipataljoonan kokoonpano Jatkosodassa
Pataljoonan määrävahvuus oli 1022 ja sen ylemmän organisaation (jalkaväkirykmentti) 3616 miestä.

Tuntemattoman sotilaan tapahtumat kerrotaan pääosin Koskelan joukkueen tasolla ja rykmentistä on havaintona vain rykmentin komentaja (eversti) joka yllättää Rokan veistämässä lampunjalkaa vartiopaikalla.

Pataljoonasta tunnistetaan seuraavat henkilöt:

  • Pataljoonan komentaja majuri Sarastie
  • Konekiväärikomppanian päällikkö kapteeni Kaarna joka kaatui tulikasteessa
  • Konekiväärikomppanian ensimmäisen joukkueen johtaja luutnantti (myöh. kapteeni ja majuri) Lammio josta tuli konekiväärikomppanian päällikkö Kaarnan kaaduttua
  • Kolmannen kiväärikomppanian päällikkö luutnantti Autio
  • Kolmannen kiväärikomppanian neljännen joukkueen johtaja vänrikki (myöh. luutnantti ja kapteeni) Kariluoto 
  • Konekiväärikomppanian kolmannen joukkueen johtaja vänrikki (myöh. luutnantti) Koskela
  • Koskelan kaaduttua konekiväärikomppanian kolmannen joukkueen johtaja vänrikki Jalovaara
  • Konekiväärikomppanian kolmannen joukkueen ryhmänjohtajat alikersantit Hietanen (myöh. kersantti), Lahtinen, Lehto ja Rokka
Lisäksi mainitaan mm. konekiväärikomppanian vääpeli Korsumäki (sot.arvo. siis myös vääpeli) ja tämän kaaduttua vääpelin tehtävään käsketty ylikersantti (myöh. vääpeli) Sinkkonen.

Tuntematon sotilas -kirjan henkilökokoelma kattaa siis varsin pienen osan jalkaväkipataljoonan henkilöstöstä mutta niinhän se sodassa on ollutkin: käytännön tappotyössä olleet ovat nähneet, kokeneet ja ymmärtäneet vain välittömässä läheisyydessään tapahtuneet asiat. Linna oli alikersanttina JR8:ssa joten hänenkin viitekehyksensä oli ryhmä-joukkue-komppania -taso.

Yllä oleva esitys ehkä hieman hahmottaa henkilöiden roolia ja komentosuhteita kun katsoo Tuntematon sotilas elokuvaa tai ehkä mieluummin vielä lukee sitä kirjana.

Edit: Hahmottelin elokuvan tapahtumien kulkua karttapohjalle tässä blogikirjoituksessa.

5 kommenttia:

  1. Anonyymi: jos näet tämän, voisitko toimittaa tarkennuksesi uudelleen. Hukkasin sen kun sähläsin kännykkäkäyttöliittymän kanssa. Pahoittelen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rykmentin komentaja esiintyy kyllä kirjassa, mutta ei mainitsemassasi kohdassa. Rokan yllättää joku random tarkastaja. Etulinjassa saattoi välillä liikkua muitakin kuin oman porukan miehiä.

      Sen sijaan rykmentin komentaja esiintyy ainakin kunniamerkkien jakotilaisuudessa ja kohtauksessa koukkauksen aikana suolla, jossa Hietanen huomauttaa rykmentin komentajaa tupakanpoltosta.

      Hietanen oli Koskelan joukkueen varajohtaja, ei ryhmänjohtaja, aina haavoittumiseensa ja kaatumiseensa asti.

      Kirjassa mainitaan mainitsemiesi lisäksi ainakin ensimmäisen komppanian päällikkö kapteeni Helminen, joka on vastuussa kuljetusjärjestelyistä Paloaukealta. Lisäksi Karjula määrää luutnantti Ovaskan kk:n komppanian päälliköksi marjastusretken jälkeen. Tässä vaiheessahan ei enää ollut kuin yksi kk-jäljellä, joten epäselväksi jää oliko Ovaska tämän jälkeen virallisesti KK:n päällikkö. Kirjasta ei selviä, minkä joukkueen/komppanian johtaja Ovaska ennen kohtausta oli.

      Alikersantti Tyynelä oli Kariluodon joukkueen ryhmänjohtaja kunnes kaatui bunkkerilinjaa kohti hyökättäessä.

      Puuttuuko tuosta kaaviosta muuten konekiväärikomppaniasta yksi joukkue?

      Poista
  2. Kiitis hyvistä tarkennuksista Anonyymille! Olisi pitänyt näköjään lukea kirja tarkemmin.

    VastaaPoista
  3. Olisin kiinnostut 2 pataljoonan sota kuvauksest?isäni eemil hintikkA oli siellä hevos(ajo miehenä oisko kellään tieto jr,2 patljoonan sota reissusta??

    VastaaPoista
  4. Terve Eemilin poika! Minulla ei ole tarkempaa tietoa kuin julkisista lähteistä löytyvää, mutta olisikohan jollain lukijalla enemmän kerrottavaa/osaamista?

    VastaaPoista