Alkuperäinen ohje on Paliskuntien yhdistyksen pororeseptit -sivulta.
Ainekset:
- 700 g poronkäristyslihaa (siis riistakäristyskin kelpaa)
- 5 ml suolaa (n. 1 teelusikallinen)
- 150 g sipulia
- 7,5 dl vettä
- 1 kpl lihaliemikuutio
- 500 g perunoita suikaleina (käytin itse perunasipulisekoituspakastetta ja silloin paistoin vain yhden sipulin poronkäristyksen kanssa)
- 500 g kasvissuikaleita
- 250 g viherpippurisulatejuustoa (Koskenlaskija -merkkisenä ainakin löytyy)
- 2,5 dl kermaa
- 1 dl persiljasilppua
- ruohosipulia
- rakuunaa
Valmistusohje:
- Ruskista poronkäristysliha (siis riistakäristys...) pannulla ja kuullota samoin pilkottu sipuli. Lisää suola käristykseen.
- Kaada kattilaan ja lisää joukkoon vesi, lihaliemikuutio ja perunat sekä kasvissuikaleet.
- Sulata juusto kerman kanssa ja lisää sekin kattilaan. (Tein tämän itse vain nakkaamalla ao. ainekset myös kattilaan. Sinne sulivat.)
- Kun perunat ja juurekset ovat kypsiä lisääjoukkoon ruohosipuli ja rakuuna.
- Keiton päälle koristeeksi persiljaa.
Annoskuvan löysin Iltasanomista (copyright siis heillä) jossa oli lähes samanlainen ohje:
Luokittelen tämän muonan kenttämuonaksi koska valmistus onnistuu myös kenttäoloissa: tarvitaan vain paistinpannu ja kattila. Pakastesuikaleet säilyvät ainakin myöhäissyksyssä ulkosalla odottamassa valmistushetkeä.
Lapin ukon keitto, kuvan copyright Iltasanomat |
Tuo yllämainittu annos on mitoitettu kuudelle. Oikein nälkäiselle neljälle miehelle menee kyllä kertasyöntinä ja jos vaikka ei menisikään, keittohan vain paranee lämmittäessä.
Keitto on erinomaisen hyvää ja näin ollen annan sille Kultaisen ampumamerkin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti