keskiviikko 31. tammikuuta 2018

Sotatekniikkaa: Yhdysvaltain kokeilulennokki X-47B

Yhdysvaltalainen kokeilulennokki Northrop Grumman X-47B tuo hyvin esille, mihin lentokonetekniikka on menossa. Kyseessä on kokeilutarkoituksia varten suunniteltu suurikokoinen stealth eli tutkassa näkymätön, itsenäisesti lentävä UAV (Unmanned Aerial Vehicle - miehittämätön lentävä vekotin). Laitteen pituus on melkein 12 m, siipien kärkiväli 19 m ja tyhjäpainoa 6400 kg. Ei siis mikään joka pojan lennokki...

Se mikä tekee vempeleestä (ainakin tällä hetkellä) ainutlaatuisen on sen kyvyt: laite on noussut  lentotukialukselta, laskeutunut sen kannelle ja se on tankattu ilmassa. Kaikki nämä ilman kuskia! Käytännössä kyvyt tarkoittavat sitä että lennokki voi toimia missä päin maapalloa lentotukialukselta käsin ja ilmatankkauksen myötä ilman sitäkin. Kokeilulaite pystyy kantamaan 2000 kg:n asekuorman vaikka sitä ei ole tarkoitus aseistaakaan. Tuleva operatiivinen versio todennäköisesti pystyy enempäänkin.

Youtubesta löytyy muutamia mielenkiintoisia videoita aiheesta:

Laukaisu lentotukialukselta katapultilla ja vaijerilaskeutuminen takaisin kannelle:


Laukaisu lentotukialukselta ja ilmatankkaus:


Jossain väitettiin (lähde tuntematon...) että F35 -projektissa toiminut henkilö olisi todennut että se on Yhdysvaltojen viimeinen hävittäjä jossa on ihmiskuski kyydissä. Miehittämättömän laitteen edut ovatkin kiistämättömät: ihmistä varten joudutaan työläästi rakentamaan ohjaamo, järjestämään hapetukset, heittoistuimet yms. vempaimet jota robotti ei tarvitse ja lisäksi ihminen on vielä varsin heikko vesisäkki kyydissä ja siten rajoittaa liikehtimiskykyä. Ehkä Suomenkin kannattaisi laittaa rahansa tässä välissä ilmatorjunnan (erityisesti suurien korkeuksien lakitorjunnan) kehittämiseen ja odottaa UAV -laitteiden kehitystä?

Edit: Iltasanomissa oli mielenkiintoinen artikkeli Münchenissä järjestetyssä tekoäly- ja informaatiosodankäyntiä koskevasta konferenssista. Linkki juttuun löytyy tästä.

Lainaan tuosta artikkelista pätkän jota on käsitelty mm. Black Mirror -Netflix sarjassa ja joka on hyvin tärkeä ainakin näin Terminator -elokuvia katselleelle:
"Robotiikkaa ja tietokoneita hyödyntävät asejärjestelmät jaetaan karkeasti kolmeen eri kategoriaan. Ihminen voi olla koko ajan asejärjestelmän kontrolloijana (in the loop), ihminen voi puuttua tapahtumiin tarvittaessa ja keskeyttää operaation (on the loop) tai ihminen ei voi kontrolloida asejärjestelmää enää mitenkään sen jälkeen, kun sille on annettu käsky hyökätä (off the loop).
– Täysin itsenäisesti toimivien autonomisten tappavien aseiden valmistus ja käyttö pitäisi kieltää kokonaan, Rasmussen sanoi.
Myös Kaljulaid vaati, että kansainväliselle yhteisölle on taattava mahdollisuus puuttua, jos jonkin maan havaitaan kehittelevän moraalittomia tekoälyaseita.
– Pitää säilyttää mahdollisuus kansainväliseen sääntelyyn ja monitorointiin. Me emme tiedä vielä, kuinka villiksi kehitys menee lähivuosikymmeninä, hän sanoi.
– Kaikissa asejärjestelmien algoritmeissä pitäisi olla ainakin poiskytkentämahdollisuus. Se pitäisi pystyä laittamaan tarvittaessa pois päältä riippumatta siitä, kuka sen on tehnyt ja kuka sen omistaa, Kaljulaid sanoi."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti