tiistai 1. maaliskuuta 2022

Sotakalustoa: K9 Thunder

K9 Thunder eli tuttavallisemmin "Moukari" on Etelä-Koreassa valmistettu panssarihaupitsi, jota on hankittu Suomeen 48 kappaletta käytettyinä ajopeleinä. Laitteen hankintaprosessin kuvaus ja myös sen tekniset tiedot löytyvät Maavoimien sivuilta tästä linkistä. Ajoneuvon tarkat mitat ja muuta informaatiota löytyy myös Army Recognition -sivustolta tästä linkistä.

Laite soveltuu erinomaisen hyvin puolustusvoimien uuden taistelutavan mukaiseen toimintaan, jossa liike on olennaista sekä taisteleville joukoille että niitä tukeville yksiköille ml. tykistö. Tykistön tarvetta liikkua lisää vastapuolen yhä kehittyvä kyky paikallistaa tuliyksikkö nopeasti laukauksen jälkeen, jonka vuoksi tykin on syytä siirtyä tulityön jälkeen nopeasti pois lähestyvän vastakranaatin tai ohjuksen alta. Tähän Moukari kykenee: parhaimmillaan se voi ampua tuli-iskun ja poistua paikalta alta yhden minuutin.

Alla muutamia kuvia laitteesta Parolassa pidetystä Panssariseminaarista 2019:

K9 Thunder Moukari sivukuvassa
K9 Thunder eli Moukari sivusta nähtynä

K9 Thunder Moukari edestä nähtynä
Ja sama laite edestä käsin
Heput ympärillä toimivat "tulitikkuaskeina" ts. mittakeppeinä ajoneuvon koon mallintamiseksi. Varsin massiivinen laite on kyseessä ja putkessa riittää kokoa ja pituutta.

Alla Youtubesta löytyvä video, jossa Moukari ajelee Suomessa:


Ja lopuksi korealainen "käytetyn auton myyntivideo", jossa esiintyy myös K10 -nimellä tunnettu latausvaunu, joka pystyy lataamaan 12 laukausta minuutissa ja kantamaan enimmillään 104 jöötiä. Tuolla vauhdilla K9 Thunderin 48 laukauksen "makasiini" on täytetty neljässä minuutissa. K10 pohjautuu samaan alustaan kuin K9 ja miehistö on molemmissa laitteissa suojassa koko latauksen ajan. Suomella ei valitettavasti rahat riittäneet K10 -hankintaan, joten ne korvataan täällä kuorma-autoilla ja traktoreilla.


Videoiden copyright Youtuben mukaan.

Edit: Youtubesta löytyy video Moukarin harjoitustoiminnasta Suomessa:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti