sunnuntai 5. huhtikuuta 2020

Kasarmimuonaa: Helpot sämpylät

Sain kokeiltavaksi kätevän sämpyläohjeen. Nämä on todella helppo tehdä jopa Kypsän hepun toimesta.

Ainekset:
  • 5 dl vettä
  • 15 g tuorehiivaa
  • 7 dl vehnäjauhoja
  • 1,5 dl ruisjauhoja
  • 1,5 dl kaurahiutaleita
  • 1 rkl suolaa
Valmistus:
  1. Liuota hiiva kylmään veteen. Sekoita loput aineksista joukkoon. Taikinan pitää olla paksun puuron kaltaista, joten sitä ei tarvitse vaivata vaan sekoittaminen riittää.
  2. Peitä tiiviisti tuorekelmulla ja anna kohota jääkaapissa 12-36 tuntia.
  3. Ota jauhotetuilla käsillä taikinasta palloja ja muotoile kevyesti. Laita uunipellille leivinpaperin päälle.
  4. Paista 220 asteessa keskitasolla 25-35 minuuttia, kunnes sämpylöiden pinta on saanut kauniin värin. Anna jäähtyä hieman ennen tarjoilua.
Muutama kommentti:
  • Käytin kuivahiivaa tuorehiivan sijaan. Onnistui silläkin, vaikka aika lättänöitä sämpylöistä tuli.
  • Tuo ohjeen kohta 3 on mysteerio: "jauhotetut kädet" eivät paljon auta asiaa, kun taikina liimautuu näppeihin. Jotenkin kökkeröt saa kuitenkin tapeltua pellille. Vinkki toisen kokeilun jälkeen: sain kökkeröt tehtyä suhteellisen kätevästi kahden ruokalusikan avulla: lusikalla kaivetaan sopiva annos taikinaa ja se irroitellaan ja muotoillaan toisen lusikan avulla. Toimii paremmin kuin "jauhotetut kädet".
  • Taikinasta tuli 15 kpl sämpylöitä. Paistoin kahdessa otteessa ja sikäli tuo pitkä kohoamisaika on näppärä: tänään puolet taikinasta sämpylöiksi, huomenna toinen puolikas.
  • Paistoaika minun uunissani oli 32 minuuttia. Riippuu todnäk uunista.
Ihan kelvollisia tuli ja ennen muuta vaivattomasti. Pitää vielä kokeilla tuorehiivalla, että onko eroa tuotoksessa. Alla vielä kuva kötöksestä:

Kypsän hepun taidonnäyte: sämpylä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti