Ainekset:
- 5 dl vettä
- 15 g tuorehiivaa
- 7 dl vehnäjauhoja
- 1,5 dl ruisjauhoja
- 1,5 dl kaurahiutaleita
- 1 rkl suolaa
Valmistus:
- Liuota hiiva kylmään veteen. Sekoita loput aineksista joukkoon. Taikinan pitää olla paksun puuron kaltaista, joten sitä ei tarvitse vaivata vaan sekoittaminen riittää.
- Peitä tiiviisti tuorekelmulla ja anna kohota jääkaapissa 12-36 tuntia.
- Ota jauhotetuilla käsillä taikinasta palloja ja muotoile kevyesti. Laita uunipellille leivinpaperin päälle.
- Paista 220 asteessa keskitasolla 25-35 minuuttia, kunnes sämpylöiden pinta on saanut kauniin värin. Anna jäähtyä hieman ennen tarjoilua.
Muutama kommentti:
- Käytin kuivahiivaa tuorehiivan sijaan. Onnistui silläkin, vaikka aika lättänöitä sämpylöistä tuli.
- Tuo ohjeen kohta 3 on mysteerio: "jauhotetut kädet" eivät paljon auta asiaa, kun taikina liimautuu näppeihin. Jotenkin kökkeröt saa kuitenkin tapeltua pellille. Vinkki toisen kokeilun jälkeen: sain kökkeröt tehtyä suhteellisen kätevästi kahden ruokalusikan avulla: lusikalla kaivetaan sopiva annos taikinaa ja se irroitellaan ja muotoillaan toisen lusikan avulla. Toimii paremmin kuin "jauhotetut kädet".
- Taikinasta tuli 15 kpl sämpylöitä. Paistoin kahdessa otteessa ja sikäli tuo pitkä kohoamisaika on näppärä: tänään puolet taikinasta sämpylöiksi, huomenna toinen puolikas.
- Paistoaika minun uunissani oli 32 minuuttia. Riippuu todnäk uunista.
Ihan kelvollisia tuli ja ennen muuta vaivattomasti. Pitää vielä kokeilla tuorehiivalla, että onko eroa tuotoksessa. Alla vielä kuva kötöksestä:
Kypsän hepun taidonnäyte: sämpylä |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti