sunnuntai 23. huhtikuuta 2023

Kasarmimuonaa: Kananmuna-lohivuoka

 Kokeilin Soppa365:stä tätä löytynyttä resepstiä. Perusteena on lähinnä se, että kalaa tulee syötyä liian vähän ja lähinnä makusyistä: paistettu lohipalanen sellaisenaan ei ole kovinkaan kiihottava makuelämys. Reseptiä kokeillessa tapahtui logistiikkaosastolle vahinko, jonka myötä parmesaani-piimäkastike jäi tekemättä ja kokematta. Täytyy siis palata tähän reseptiin tuonnemapa ja maistella kastikkeen vaikutusta kokonaisuuteen.

Ainekset:

Vuoka:

  •  600 g nahatonta ja ruodotonta lohifileetä
  •  1 nippu vihreitä parsoja (250 g)
  •  4 valkosipulinkynttä
  •  2 dl parmesaania raastettuna
  •  1/2 sitruunan mehu
  •  2 rkl oliiviöljyä
  •  1–2 tl kuivattua rosmariinia
  •  1 tl suolaa
  •  1/4 tl mustapippuria myllystä
  •  4 kananmunaa

Parmesaani-piimäkastike:

  •  2 dl piimää
  •  1 dl parmesaania raastettuna
  •  1 dl ruohosipulia hienonnettuna
  •  1 rkl oliiviöljyä
  •  1 tl suolaa
  •  1/4 tl mustapippuria myllystä

Valmistus:

Vuoka:

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Valmista parmesaani-piimäkastike.
  2. Leikkaa lohi 5 cm x 5 cm:n kokoisiksi paloiksi ja laita palat uunivuokaan.
  3. Katkaise parsoista pois kovat tyvet, noin 4 cm jalan alaosasta. Leikkaa parsat kolmeen osaan. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Raasta parmesaani.
  4. Purista sitruunan mehu pieneen kulhoon. Sekoita oliiviöljy, rosmariini, suola ja pippuri joukkoon.
  5. Lisää parsat ja valkosipulinkynnet vuokaan lohipalojen joukkoon. Valuta sitruunamehu-mausteseos päälle. Ripottele parmesaaniraaste pinnalle.
  6. Laita vuoka uuniin 10 minuutiksi. Ota se hetkeksi pois ja riko kananmunat ruuan pinnalle. Kypsennä ruokaa vielä 5–8 minuuttia, kunnes valkuainen on hyytynyt. Keltuainen saa jäädä hieman löysäksi. Tarjoa heti parmesaani-piimäkastikkeen kanssa.

Parmesaani-piimäkastike:

  1. Mittaa piimä kulhoon. Raasta juusto ja hienonna ruohosipuli.
  2. Yhdistä kastikkeen ainekset ja laita jääkaappiin odottamaan.

Muutamia kommentteja:

  1. Kypsensin lohta hieman pidempään: ensimmäinen paisto 12 minuuttia ja jälkimmäinen 10. Nestettä kuitenkin riitti eikä mennyt kuivaksi. Perussyy tähän on se, että kala näytti kalpealta ja yksi syöjistä suhtautuu varauksella "raakaan" kalaan.
  2. Jo aiemmin olen todennut, että vaimoa ei passaa laittaa ruokakauppaan. Aina jotain jää ostettavista puuttumaan (tällä kertaa kastikkeen ainekset) tai aineksia on korvattu toisella, koska "se on ihan sama asia". Näinhän se ei ole: joku on nähnyt vaivaa suunnitellakseen reseptin, joten sitä on noudatettava!

Ihan maukasta tuli, verrattuna ainakin siihen peruspaistettuun lohenpalaseen. Kastikkeen puuttuessa arvomerkki jää tältä erää antamatta ja niinpä pitää palata asiaan seuraavalla kokeilukerralla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti