maanantai 25. heinäkuuta 2016

Matkailua: Museo Militaria Hämeenlinna

Kotimaan kiertueella tuli vierailtua Hämeenlinnan Museo Militariassa (linkki museon sivuille tässä). Kyseinen museo on paitsi tykistö-, viesti- ja pioneeriaselajien erikoismuseo, myös varsin pätevä yleissotamuseo. Museo sijaitsee Hämeen linnan vieressä ja siinä vierailu on pääsylipputeknisesti yhdistettävissä vierailuun ao. linnassa ja Parolan panssarimuseossa mikäli vain aika riittää.

Museolla on näyttävät näyttelytilat kolmessa kerroksessa päärakennuksessaan, kaksi erillistä pienempää näyttelyrakennusta ja suuri ulkonäyttelytila. Varasin käyntiin aikaa kolme tuntia mutta se ei läheskään riittänyt vaan ulkonäyttelytilat piti mennä juoksujalkaa läpi.

Sekä tykistö-, viesti- että pioneeriaselajien osalta näyttelyissä käytiin läpi koko suomalainen historia alkaen Ruotsinvallan ajasta kun ao. aselajit ensimmäisen kerran tunnistettiin ja päätyen viimeisimpään museoituun kalustoon josta tosin osa on vielä operatiivisessakin käytössä.

Alla esillä muutama nosto näyttelykohteista:

Ensimmäisenä sisätiloista Mannerheimin hautajaissaatossa käytetty 105 H 37 -haupitsi. Mannerheimin arkku oli sijoitettu tykin lavetille.

105H37 Mannerheimin hautajaissaatosta.

Alla Tampellan kehittämä 300 Krh 42 eli 300 mm:n kranaatinheitin. Heittimellä pystyttiin ampumaan n. 160 kg painavia ammuksia. Ase ei kuitenkaan ehtinyt valmistua ennen Jatkosodan loppua. Vaikuttava vempele luonnossa nähtynä ja olisi ollut todennäköisesti hyvinkin tehokas ase kenttälinnoitteita vastaan. Nykyaikaisessa liikkuvassa sodankäynnissä tuolla ei olisi kyllä juurikaan käyttöä.

Tampellan 300 Krh 42

Modernimpaa ja liikkuvampaa kalustoa on taas 2S5 Giatsint-S eli suomalaisella koodinimellä 152 TelaK 91 tunnettu telakanuuna. Kyseessä on 62 km/h tunnissa tiellä (25 km/h maastossa) itsenäisesti liikkuva telakanuuna, joka pystyy heittämään kaliiberia 152 mm olevan 46 kg:n painoisen jöötin 27 kilometrin päähän. Toisin kuin panssarihaupitseissa, telakanuunassa ei ole tornia. Tästä johtuen suuntaaja ja johtaja ovat ammunnan aikana vaunun ulkopuolella kun taas lataaja, panostaja ja ajaja ovat vaunun sisäpuolella.

152 TelaK 91 Militariassa.

Alla yleiskuva kalustopihasta Hämeen linnan suuntaan. Katsottavaa siis riitti.

Hämeenlinnan Militaria-museon ulkonäyttelyaluetta.

Mielenkiintoisena detaljina tuolla museossa oli saksalaisten Enigma -laite. Mistään ei löytynyt tietoa onko kyseessä aito Enigma vai kopio mutta  jokatapauksessa harvinaisuudesta on kyse.

Kokonaisuutena Museo Militaria on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka ja siihen on syytä varata riittävästi tutustumisaikaa (vähintään 4 tuntia). Arvomerkki: Kultainen ampumamerkki.

Edit: Suomi on mahdollisesti hankkimassa tuon TelaK91 tilalle uutta kalustoa ja yksi ehdokas on Etelä-Korealainen K9 Thunder -panssarihaupitsi. Kyseessä ei ole mikään riisinpaahdin valmistusmaasta huolimatta vaan hyvinkin vakavasti otettava laite, joka mm. pystyy tulenavaukseen 30 sekunnin kuluessa suoraan liikkeestä ja häipymään paikalta vastaavasti 30 sekunnissa. Liikkuvuus on tärkeää koska vihollinen on jo paikantanut vaunun heti ensimmäisestä laukauksesta ja vastaus on jo siinä vaiheessa ilmassa... Alla norjalaisten kuvaamaa videokuvaa ao. vaunusta. Näkyy liikkuvan sujuvasti myös talvioloissa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti