perjantai 24. maaliskuuta 2017

EXACTO -älyluoti

EXACTO (EXtreme ACcuracy Tasked Ordnance, "Äärimmäiseen tarkkuuteen kykenevä ampumatarvike") on tarkka-ammuntakivääriin tarkoitettu ammus, joka on kehitetty Lockheed Martinin ja Teledyne Scientific & Imagingin toimesta. Sen kaliiberi on .50BMG eli raskaissa konekivääreissä tai Barret -tarkkuuskivääreissä yleisesti käytetty järeä kiväärikaliiberi.

EXACTO kykenee muuttamaan suuntaansa ilmalennon aikana, joten sen ampujan ei tarvitse välittää aseen vakaana pitämisestä tai liikkuvan kohteen seuraamisesta. Luodin tarkasta toimintatavasta ei ole annettu tietoa, mutta suunnan pitämistä varten se sisältää optisen anturin, joka lukittuu kohteeseen. Kohdetta ei siis tarvitse "valaista" laserilla, joka tekee tekniikasta vaikeamman häiritä tai havaita.

Alla olevassa kuvassa on esitetty poikkileikkaus EXACTOSTA.

Darpa EXACTO älyluoti poikkileikattuna

Kuvasta ei juurikaan saa detaljitasolla selvää, mutta paljon on saatu elektroniikkaa mahtumaan pieneen tilaan. Jonkinlainen siiveke- tms. mekanismi luodissa on oltava, koska se kykenee hämmentävän suuriin suunnanmuutoksiin kuten alla olevasta videosta  käy ilmi.

Alla olevassa videossa esitetään luodin suunnanmuutosta kun kivääri osoittaa tarkoituksella ohi halutun maalin (ts. maali otetaan tähtäimellä kiinni mutta kiväärin piippu suuntautuu pois siitä):


Luodin lentorata tekee hämmästyttävän koukkauksen ja osuu lopulta haluttuun maaliin. Osuma on idioottivarma. Tulevaisuudessa ei siis tarvita Simo Häyhän tasoista ammattiosaajaa tarkka-ampujan hommaan; riittää että ottaa maalin kiinni ja sojottaa vain sinne päin... Onneksi Suomessa riittää metsää, jonne jääkäri voi piiloutua puun taa. Tuo .50 BMG tosin läpäisee sujuvasti kohtuullisen paksunkin rungon.

Sokerina pohjalla on tieto, jonka mukaan Venäjä on kehittämässä vastaavaa älyluotia, joka osuu maaliinsa 10 kilometrin päästä.

Edit: Toisenlainen älyluoti on Smartrounds -nimisen yhtiön kehittämä haulikkoon sopiva ammus. Ammus lähtee putkesta, tunnistaa kohteen ja 5 millisekuntia ennen osumaa laukaisee kohteeseen pippurisumutteen tai voimakkaan paineaallon. Itse ammus ei siis osu lainkaan kohteeseen ja on näin vaaraton; tosin pippurisumute kyllä lamauttaa kohteen. Suurin ampumaetäisyys on noin 100 metriä. Toimiessaan varmasti hyödyllinen esim. poliisilla tai kodinturva-aseena; tosin Suomessa ei tuollaista todennäköisesti saa siviili hankkia, vaan meidän täytyy mieluummin tulla tapetuksi murtomiesten toimesta kuin ryhtyä vastarintaan...

Ammuksen toiminnasta kertova video Youtubesta alla:




2 kommenttia:

  1. Jaahas.. että noin pieni ohjus.. Hommaan tuommoisen vasta sitten kun se onnistuu 222 cal. aseeseen. Tai haulikkoon....

    VastaaPoista
  2. Periaatteessa kyse ei ole ohjuksesta koska ammuksessa itsessään ei ole työntövoimaa. Parempi vertailukohde on esim. itseohjautuvat tykistöammukset tai liitopommit.

    Mietin tuota ohjausjärjestelmää: yksinkertaisin olisi siivekerakenne jolloin ammus ammuttaisiin sileästä (= rihlaamattomasta) piipusta, se pidettäisiin vakaana siivekkeillä ja ohjattaisiin niillä maaliin. Toinen vaihtoehto olisi jonkinlainen gyroskooppirakenne mutta se edellyttäisi kohtuullisen suuria säätömassoja jotta radikaaleja suunnanmuutoksia saataisiin aikaan.

    VastaaPoista