torstai 2. maaliskuuta 2017

Elokuva: Hiroshima : BBC History of World War II (2005)

Netflixistä löytyy laadukas BBC:n tuottama dokumenttielokuva Hiroshiman pommituksesta, sen taustasta ja jälkiseuraamuksista. Dokumentti on toteutettu yhdistämällä historiallisia filminpätkiä näyteltyihin dramatisointijaksoihin. Tällaisen kombinaation tulos on joskus / usein lähinnä kökkö tai vaivaannuttava mutta tässä tapauksessa onnistutaan varsin hyvin. Elokuva löytyy Netflixistä tästä linkistä.

Elokuva kertoo ensisijaisesti nimensä mukaisesti Hiroshiman pommituksesta. Vastaava Nagasakiin tehty pommi-isku sivutaan lähinnä sivulausekommentilla. Keskeinen asia näiden pommitusten osalta on tuossa dokumentissakin esiin nouseva kysymys niiden tarpeellisuudesta tai välttämättömyydestä: pitikö kaksi kaupunkia tuhota siviiliuhreineen ennen kuin japanilaisten johtajat uskoivat että sota oli hävitty? Vai olisiko vastaava voimannäyttö voitu tehdä muutoin mutta amerikkalaiset halusivat vain testata pommien tehoa elävään massaan? Pommien teho olisi voitu varmasti osoittaa räjäyttämällä joku syrjäinen saari pois maanpinnalta: japanilaisille olisi ilmoitettu asiasta ja annettu heille lupa asetettaa tarkkailijat tutkimaan ao. tapahtumaa jonka jälkeen räjäytys olisi tehty. Sanoma olisi varmasti tullut selväksi mutta olisiko Japanin äärimilitaristinen johto uskonut tuon sanoman? Mahdollista olisi ollut että "demoräjäytys" olisi tulkittu jopa heikkouden osoitukseksi.

Joka tapauksessa pommi siis pudotettiin ensin Hiroshimaan ja sitten Nagasakiin. Jälki oli hirvittävää sekä välittömästi räjähdyshetkellä että pitkän aikaa sen jälkeen säteilysairauksien myötä. Kuvaavaa räjähdyksen voimalle on Hiroshimassa vieläkin kiviportaalla näkyvä ihmisen varjomainen hahmo joka jäi jäljelle kun kyseinen henkilö höyrystyi pois.  Hämmästyttävää on se että kaikesta huolimatta muutamat ihmiset selvisivät elossa hyvinkin lähellä ground-zero -pistettä. Joitakin näistä vieläpä haastateltiin dokumentissa eli he eivät olleet säteilysairauteenkaan menehtyneet.

Alla elokuvan traileri Youtubesta (jostain kumman syystä kreikkalaisilla teksteillä...):


Suosittelen dokumenttia katsottavaksi yleissivistyksen vuoksikin ja myönnän sille Hopeisen ampumamerkin.

BTW: Ydinpommista ja raskaan veden roolista sen valmistuksesta löytyy muuta tekstiä Kyhepunusta tästä linkistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti