sunnuntai 11. helmikuuta 2018

Sotatekniikkaa: Kiinalaisten epäillään asentaneen raidetykin (railgun) taistelulaivaan

Netistä löytyi uutinen jossa epäillään salakuvien perusteella kiinalaisten rakentaneen ja asentaneen raidetykin taistelulaivaan. Alla Tiedetuubi -sivustolta lainattu kuva asiasta:

Kiinalainen raidetykki sotalaivassa
Raidetykki kiinalaisessa sotalaivassa

Myös intialaisilla on ollut vastaavanlainen vekotin laivassa tai ainakin kuva siitä:

Intialainen raidetykki sotalaivassa
Vastaava intialaislaite
Raidetykki on ase jossa ammusta kiihdytetään sähköenergialla (sähkömagneettisella induktiolla) kemiallisen energian (eli ruudin tai muun  räjähdysaineen sijaan). Raidetykillä ammukselle voidaan saada aikaan niin suuri nopeus (yli 3500 m/s) että ammuksessa ei tarvita lainkaan räjähdysainetta vaan sen kineettinen energia riittää riittävään vaikuttamiseen kohteessa. Tästä on suuria hyötyjä: ammukset ovat yksinkertaisia, niitä voidaan käsitellä turvallisesti ja säilöä suuria määriä ja tulinopeus on suuri koska ei tarvita erillisiä hylsyjä ja ajopanoksia. Lisäksi suuri nopeus mahdollistaa pitkän kantaman ja myös lyhyen ennakon sekä nopean reagoinnin jolloin raidetykkiä voitaisiin käyttää esim. lähestyvien ohjusten torjuntaan.

Raidetykkien kehityksessä on ollut kuitenkin suuria ongelmia. Erityisesti haasteena on materiaalien kestävyys suurista voimista johtuen, suurten ja  nopeasti purettavien virtamäärien käsittely ja lämmönhallinta: kitka ja suuret virrat aiheuttavat vaikeasti hallittavissa ja jäähdytettävissä olevia lämpömääriä.

Yhdysvaltain laivasto on testannut raidetykkiä ja tuosta löytyy Youtube -videokin alla:


Tuo videon  alkupätkä on siis kuvitelmaa kuinka raidetykki voisi toimia ja loppu faktaa kuinka se USA:ssa nykyisin toimii. Kiinalaiset ja intialaiset ovat kuitenkin siis ilmeisesti onnistuneet jo asentamaan toimivat aseet operatiiviseen käyttöön laivoihinsa. Kyseessä saattaa olla ainakin jossain määrin kilpavarusteluhuijaus: yleensä ameriikkailaisten panostus on näihin tappovempeleisiin on ollut omaa luokkaansa jolloin heillä on uusimmat innovaatiot olleet aina ensinnä ajossa. Voihan toki olla niin että viimeisimmistä vempeleistä ei Youtube -videoita näytellä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti