lauantai 17. helmikuuta 2018

Venäläinen informaatiosodankäynti Twitterissä

Venäläiset käyvät aktiivista informaatiosodankäyntiä Twitterissä. Kohdemaita ovat kaikki heitä vähänkin kiinnostavat ml. Suomi ja EU (ei maa mutta venäläisten "viholliseksi" kokema taho). Pääkohde on kuitenkin Yhdysvallat ja siellä myös onnistuminen on ollut parasta.

Somen merkitys on nykymaailmassa valitettavasti suuri. "Suuri enemmistö" on siellä somessa (Facebook ja Twitter etunenässä) ja hyvin helposti harhaanjohdettavissa. Medialukutaitoa ei ole, lähdetarkistuksia ei tehdä vaan päinvastoin: provosoivia ja negatiivisia uutisia kiihdytetään ja nostetaan esille jakamalla niitä verkostossa.

Ilmeisin ja merkittävin onnistuminen venäläiselle informaatiosodalle oli Trumpin nostaminen USA:n presidentiksi. Venäläiset informaatiotaistelijat sabotoivat Clintonin kampanjaa ja samalla nostivat Trumpia ja hänen "valoisia ideoitaan" tukevia teemoja tyhmän massan avustuksella esiin. Vaikuttaminen saattoi jopa ratkaista vaalien tuloksen. Trumpin pitäisi ehkä tehdä tästä itse johtopäätös: hän on venäläisten eli ilmeisimmän vihollismaan valitsema valtionpäämies Yhdysvalloissa - ehkä olisi syytä erota? No eihän Trump tietenkään tuollaista tee.

Peruskauraa informaatiosodassa on yleinen epäjärjestyksen ja eripuran lietsonta kohdemaissa ja -ryhmissä. Tätä venäläiset nyt tekevät (kun Trump -operaatio on saatu onnistumaan): he lietsovat eripuraa erityisesti republikaanien ja demokraattien kannattajien mutta myös kaikkien muiden erillisten ryhmien välille, Kaikki käy: kapitalistit vs. työläiset, rasistit vs. humanistit, natsit vs. kommunistit, lihansyöjät vs. kasvissyöjät...

Yhdysvaltalaiset ovat alkaneet onneksi tutkimaan venäläisten toimintaa ja myös jäljittämään siihen osallistujia. Hyvin mielenkiintoinen on The Alliance for Securing Democracy -nimisen ryhmän ylläpitämä on-line seuranta Twitterissä tapahtuvasta venäläissodankäynnistä. Linkki palveluun löytyy tästä ja on tutustumisen arvoinen.

Edit: Tätä aihetta sivuaa läheltä Amy Siskindin lista epänormaaleista tapahtumista Trumpin valinnan jälkeen. Lista löytyy täältä: https://theweeklylist.org/weekly-list/week-73/ ja on pitkä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti