sunnuntai 3. marraskuuta 2019

Kasarmimuonaa: Guinness lihapiirakka

Minulle vinkattiin kokeiltavaksi Guinness lihapiirakan resepti. Johtuneeko vinkkaus mieltymyksestä olueen vai mistä syystä - en tiedä; tosin tumma brittiolut ei ole lainkaan allekirjoittaneen makumieltymysten mukaista.

Ohje löytyi Rantapallo -blogisivustolta Carita K -nimimerkin alta - copyright siis hänellä. Muunsin reseptiä hieman oman kokeilun pohjalta. Lähinnä tarkensin mittoja ja aikoja sekä muutin voitaikinalevyt suomalaiseen malliin.

Ainekset:
  • 1 kg naudanlihaa
  • 2-3 porkkanaa
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 tölkki tummaa olutta, mielellään Guinness:iä tai Murphy’s stout
  • 2 lihaliemikuutiota (itse käytin lihafondia, 2 kpl)
  • 1/2 tl timjamia
  • 1 tl suolaa
  • mustapippuria maun mukaan
  • 2 isoa voitaikinaalevyä
  • 1 tl maissitärkkelystä
  • 1 muna
Valmistus:
  1. Leikkaa liha kuutioiksi ja ruskista pannulla. Pilko valkosipuli ja heitä lihan joukkoon ja paista vielä parikymmentä sekuntia. Siirrä lihat pataan ja heitä mukaan porkkanat suurehkoina palasina. Leikkasin porkkanat kolmeen pätkään, jotka vielä halkaisin.  
  2. Lisää tölkki olutta, lihaliemi ja mausteet. Anna porista miedolla lämmöllä n 2-3 tuntia.
  3.  Suurusta kastike esim.maissitärkkelyksellä joka on sekoitettu tilkkaan vettä. (n. 1 tl maissiärkkelystä ja 0,5 dl vettä). Kastikkeesta pitää tulla aika paksua jankkia, jotta se ei pursua kokonaan ulos lämpimästä piirakasta.
  4. Kaulitse toinen voitaikinalevy n. 3 mm paksuiseksi. Vuoraa vuoka taikinalla ja esipaista uunissa n 10 min. Lisää lihapata taikinalle. Kaulitse toiset levyt kanneksi. Laita päälle voitaikinakansi ja voitele se vatkatulla munalla. 
  5. Paista uunissa n. 20 minuuttia,  200 astetta kunnes piirakka on kohonnut ja on kullanruskea.
Ihan kelvollista tuli, mutta vau-efekti jäi puuttumaan. Käyttäisin kyllä mieluummin lihan Moskovan pataan tai Lihakukkoon. Olisin odottanut enemmän oluen makua, mutta juonena tuossa ehkä onkin alkoholin aiheuttama lihan mureutuminen ja se toimikin. Tuo esipaistaminen on hyvä idea, sitä voisi soveltaa Tourtiere -lihapiirakassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti