sunnuntai 2. helmikuuta 2020

Kasarmimuonaa: Jänishöystö/käristys

En ole kovin suuri jäniksen lihan ystävä: liha on muuten maukasta, mutta täynnä kalvoja, jotka tekevät siitä sitkeän. Eräs innokas jänismetsästäjä kertoi muutama vuosi sitten reseptin. jolla tämä ongelma voidaan välttää. Kokeilin sitä, kun sain jäniksen työstettäväksi.

Luokittelin reseptin kasarmimuonaksi, koska jäniksen liha käsitellään tässä tapauksessa jäisenä. Kenttäolosuhteissa jäisenä säilyttäminen on haasteellista ainakin nollakelien yläpuolella.

Ainekset:
  • 1 jänis
  • 170 g amerikanpekonipaketti 
  • 200 g pippurituorejuusto 
  • 2 dl ruokakerma
  • suolaa
  • (tarvittaessa) voita paistamiseeb
  • perunamuusiainekset (joko valmis tai perunat, joista keitetään)
Valmistus:
  1. Ammu jänis, suolista se ja laita riippumaan kelistä riippuen muutamaksi päiväksi.
  2. Nylje jänis ja irrottele lihat luista. Pakasta lihat "pötkyläksi", jonka poikkileikkaus on soikion muotoinen ja pidemmältä mitaltaan n. 5 cm.
  3. Ota lihapötkylä pakkasesta paria tuntia ennen ruoan valmistushetkeä: pötkylä saa hieman sulaa. Vuole pötkylästä ohuita lastuja terävällä veitsellä. 
  4. Suikaloi pekoni ja ruskista pannulla. Laita syrjään.
  5. Ruskista jäniksenlihasuikaleet pekonirasvassa pannulla. Mausta suolalla. Käytä tarvittaessa voita paistamiseen: nykysiat on niin rasvattomia, että pekonirasva ei välttämättä riitä.
  6. Lisää pekonit takaisin pannulle. Lisää tuorejuusto ja anna sulaa. Ohenna sopivan vahvuiseksi ruokakermalla.
  7. Tarjoa perunamuussin kanssa.
Oikein maukasta tästä tulee. Periaatteessa kyse on käristyksestä, mutta nimitän tuon kuitenkin höystöksi, koska liemi on kermapohjainen.

Alla kuva jäniksenlihapötkylästä malliksi:

Jäniksen liha pakastettu pötkyläksi höystöä varten.
Jänispötkylä höystöä varten
Vinkkinä vielä sen verran, että jos muusia sattuu jäämään yli niin siitä kannattaa tehdä perunarieskaa tällä reseptillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti