lauantai 8. helmikuuta 2020

Elokuva: Taistelulähetit 1917 (2020)

Kävin katsomassa tämän hehkutetun sotaelokuvan, joka tunnetaan IMDb:ssä pelkällä vuosiluvulla 1917. Elokuvalle on povattu Oscareita ainakin parhaasta ohjauksesta (Sam Mendes) ja parhaasta elokuvasta. Saa nähdä kuinka käy: ainakin Revenanttia paremmalla ansiolla nuo tulevat, jos ovat tullakseen. Taisin tosin kritisoida tuolloin DiCaprion Oscaria, mutta ei ohjauksestakaan moista olisi ansaittu.

Lievästä ylitaiteellisuudesta 1917 kyllä kärsii, hieman Veteen piirretyn viivan tyylisesti. Elokuvassa korostuu visuaalisuus ja erittäin näyttävä lavastus: erityisesti päähahmojen eteneminen läpi ei-kenenkään maan on realistisen näköistä ja varsin puistattavaksi saatu. Nykysotaelokuvia vaivaava "Sotamies Ryan" -efekti on sen sijaan saatu hallintaan ja efektin ylilyönti vältetään hyvin, vaikka muutamissa kohtauksissa sitä käytetäänkin.

Suurin puute elokuvalle on liian yksinkertainen tarina: tehtävänä on viedä viesti pisteestä A pisteeseen B ja siinä kaikki. Tarinan ohuudesta johtuen juoneen on pitänyt ympätä erilaisia omituisia ja epäloogisia käänteitä. Jopa koko tarina itsekin on epälooginen: elokuvassa pörrää lentokoneita ilmassa, joten viesti olisi helposti voitu toimittaa pataljoonalle ilmateitse. Sen sijaan lähetetään pari tst-lähettiä matkalle, wtf? Tarinan yksinkertaisuudesta johtuen myös sen kulku on varsin hyvin ennakoitavissa. Oikeastaan ainoastaan lopullisessa tulemassa on kaksi eri vaihtoehtoa ja arvasin niistä itse väärän. En avaa tuota sen enempää spoileria vältelläkseni, mutta sen verran mainitsen että kapteenin ja korpraalin keskustelussa tuohon annetaan syötteitä.

Hurjaa hommaa on sota kuitenkin 1917 ollut oikeastikin. Sodassa pitää tulen ja liikkeen suhteen olla oikea. Ensimmäisen maailmansodan Länsirintamalla liike pysähtyi, mutta tulta riitti tolkuton määrä. Lopputulemana oli maiseman totaalinen ympärikääntö ja valtava lihamylly, joka söi nuoria miehiä miljoonittain. Tämä käy hyvin ilmi elokuvasta ja erityisesti sen lavastus-setupista.

Suosittelen elokuvan katsomista, mutta en pysty sitä Pronssista ampumamerkkiä enemmän palkitsemaan. Tällä kertaa ehkä on niin, että osaamista olisi ollut enempäänkin, mutta tarina ei riittänyt.

Alla vielä traileri Youtubesta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti