lauantai 1. helmikuuta 2020

Kasarmimuonaa: Peltilihapiirakka

Esittelin aiemmin Kyhepunussa jauhelihapiirakan johon tuli mm. juustoa ja munamaitoa. Testasin tällä kertaa Kodin kuvalehdestä löytyneen Peltilihapiirakan ohjeen ja totesin toimivaksi. Ohje on se klassinen lihapiirakkaohje jota jo muinais-suomalaiset valmistivat ja söivät...

Ainekset:
  • 2 isoa lehtitaikinalevyä (Kodin kuvalehdessä oli ohje myös taikinalle mutta sitä en jaksanut ryhtyä rakentelemaan).
  • 1 dl puuroriisiä 
  • 4 dl kasvislientä riisin keittämiseen 
  • 400 g jauhelihaa 
  • 1 iso sipuli 
  • 1 tl suolaa 
  • 1 tl mustapippuria 
  • 1 tl paprikajauhetta 
  • 1 tl kuivattua oreganoa 
  • 3 kananmunaa (2 täytteeseen, 1 voiteluun) 
Valmistus:
  1. Keitä riisi kasvisliemessä löysähköksi puuroksi. Ruskista jauheliha ja sipuli ja mausta. 
  2. Keitä kaksi kananmunaa, jätä ne puolikoviksi. Oman kokemuksen mukaan onnistuu sopivasti siten, että kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää siihen kananmunat ja keitä 8 minuuttia. Kaada keitinvesi pois ja anna munien kuivaa muutama minuutti. Sitten kylmä vesi tilalle ja kuorinta onnistuu hyvin.
  3. Sekoita riisi, jauheliha ja hienonnetut kananmunat. Tarkista maku. Täyte saa maistua voimakkaalle.
  4. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  5. Levitä taikina leivinpaperin päälle leivinpaperiarkin kokoiseksi levyksi. Levitä täyte pohjan päälle, mutta älä aivan reunoihin saakka, jotta saat käännettyä pohjan kannen päälle.
  6. Käännä toinen taikinapuolikas täytetyn päälle, käytä leivinpaperia apuna. Käännä pohjan reunat tiukasti kannen päälle ja painele kiinni haarukalla. Voitele pinta rikotulla kananmunalla ja pistele kanteen haarukalla reikiä.
  7. Paista uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Anna jäähtyä ja vetäytyä kunnolla. 
Alla vielä kuva piirakasta lainattuna Kodin kuvalehden nettipalstalta, copyright siis heillä:

Peltilihapiirakka, copyright Kodin kuvalehti
Peltilihapiirakka, copyright Kodin kuvalehti
Sen verran hyvää ja maukasta tuli että annan tuotokselle arvosanan Kultainen ampumamerkki.

Edit: lisäsin ohjeistusta kananmunan keitolle kokeilun pohjalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti