torstai 6. tammikuuta 2022

Sotakalustoa: Kalashnikov Ultima MP-155

 Otsikko on sikäli harhaanjohtava, että kyse ei ole pelkästään sotilaskäyttöön vaan myös siviilikäyttöön tarkoitetusta aseesta, Menköön kuitenkin tämän otsikon alle.

Kysessä on suositun venäläisen Kalashnikov/Baikal MP-155 puoliautomaattihaulikon uudesta versiosta, joka on ensinnäkin varsin futuristisesti muotoiltu picotanny -kiskoineen ja lisävarustemahdollisuuksineen, mutta sisältää sen lisäksi "älykkäitä" toimintoja.

Nuo älykkäät toiminnot pohjautuvat aseeseen rakennettuun "asetietokoneeseen" (vrt. ajoneuvotietokone), jonka näyttö sijaitsee laatikon kannen takaosassa. Tietokoneeseen voidaan kytkeä laajalti ulkoisia laitteita WiFi -verkon kautta ja siihen voi kiinnittää myös USB-C portilla picotanny -kiskoon kiinnitettävän kameran. Kamera voi tallentaa ja striimata Full HD -tasoisia videoita. Asetietokoneen ruudulla näkyy ammuttu laukausmäärä, jäljellä olevat ammukset, kompassi ja kello ajanottoineen ja ajastimineen.

Kalashnikovin mielestä ase on tarkoitettu niille, "jotka arvostavat mahdollisuutta modernien laitteiden käyttöön kaikkialla ja aina". Itse olen kyllä sen verran vanhakantainen, että en tietokonetta aseeseen kaipaa, vaikka käytänkin navigaattoreita ja koiratutkia. Hieman myös epäilyttää toimivuus ääriolosuhteissa; esim. -20 ja yli pakkasissa.

Kalashnikovin/Baikalin sivuilta tätä asetta ei vielä löydy vaikka perusmallin MP-155:nen löytyykin. Noiden sivujen tulkintaa hieman tosin vaikeutaa venäjänkielen osaamisen täydellinen puuttuminen...

Alla vielä esittelyvideo aseesta Youtubesta, copyright heidän mukaansa:

Ja lisäksi käytännön esittelyvideo:


Jälkimmäisen videon "harjoitusmaalien" perusteella primäärikohderyhmä aseen hankkijoista eivät ole sorsanmetsästäjät...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti