tiistai 3. toukokuuta 2016

Poikkeus tuttuun: Numeroarvoitus viime vuosisadan alkupuolelta

Täällä on sodittu ja syöty, on juotu ja välillä on tehty esittelyjä, eikä pois ole jääneet käytännön vinkitkään.
Jotain uutta nyt, tosin menneeltä vuosituhannelta. Kirjan nimi oli joku "Pääskynen", enkä tutustunut siihen muuten ollenkaan. Työkamraatit iskivät eteeni seuraavan matemaattisen arvoituksen (en ole vielä ehtinyt asiaan paneutua - sillä ei ehkä ole merkitystäkään.. matikka lienee niitä heikoimpia puolia minussa kielten, fysiikan ja kemian, liikunnan, historian, kuviksen, musiikin, psykan, bioskan, äikän kanssa, hups siinähän tuli melkein kaikki oppiaineet... LOOSER!).

Siis matemaattinen knoppitehtävä:
Arvoituksessa on tarkoitus selvittää kolmen numeron sarja, joka täyttää alla olevat yhdeksän kriteeriä. Merkitään niitä kirjaimilla A, B ja C. Good luck!

1. Jos B:n vähennät A:sta ja jäännöksen lisäät alkuperäiseen A:han, niin summa on yhtä suuri kuin C.

2. Jos lasket B:n ja C:n yhteen, niin summa on yhtä suuri kuin 2 kertaa A.

3. Jos B:n vähennät A:sta ja jäännöksen lisäät C:hen, saat erään luvun, mutta jos vähennät B:n C:stä ja jäännöksen lisäät A:han, niin saat saman summan kuin äskenkin.

4. Jos lasket A:n ja C:n yhteen, saat summan, jonka kaikki numerot ovat samoja kuin B.

5. Jos A:n vähennät C:stä ja jäännöksen lisäät B:hen, saat summaksi A:n.

6. Jos B:n lisäät A:han ja alkuperäisen B:n vielä vähennät C:stä, saat kaksi lukua, joiden erotus on B.

7. Jos kerrot A:n itsellään, saat luvun, joka on 2 kertaa suurempi B:n ja C:n summaa.

8. Jos kerrot C:n itsellään, saat luvun, johon A:n ja B:n summa sisältyy 9 kertaa ja jäännökseksi jää A

9. Ja viimeiseksi, jos näiden edellisten yhtälöiden lukumäärään lisäät A:n, saat luvun, joka on yhtä suuri kuin A:n, B:n ja C:n yhteinen summa.

Mikäs luku se on? Mie en tiiä! En mie kehtaa! En mie halluu! Ei Jaska nyt!

4 kommenttia:

  1. Aika pahan pistit... Ensirätingillä saan kyllä muut kohdat täsmäämään mutta kohdassa 4. pitäisi olla "Jos vähennät A:n C:stä saat erotuksen jossa kaikki numerot ovat samoja kuin B" ja kohdassa 8 "Jos kerrot C.n itsellään, saat luvun johin A:n ja B:n summa sisältyy 6 kertaa" jotta saisin keksimäni luvut osumaan. Todennäköisesti kyse on siitä etten ymmärrä noita sanamuotoja oikein.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Poistin tuon edellisen. Emäntä ratkaisi jutun 10 minuutissa, eikä hän nähnyt noissa mainitsemissa kohdissa mitään ongelmaa...Tarkastin sanamuodon kopioimastani paperista, ja oikein ne olivat. Itse en siis ole asiaan paneutunut, koska haluan tehdä muutakin omalla loppuelämälläni...

      Poista
    2. "Jos lasket A:n ja C:n yhteen, saat summan, jonka kaikki numerot ovat samoja kuin B." : 4 + 6 = 10 jossa numerot ovat 1 ja 0? Pitäisi ymmärtääkseni olla 2 tai 22 tai 222... En siis osaa tulkita tekstiä oikein.

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista