HUOM! Muonia ei ole tarkoitettu selässä kannettavaksi vaelluksella vaan ne edellyttävät kuljetusta mekanisoidulla ajoneuvolla, koska annosten paino/energiasuhdetta ei ole optimoitu eikä pakkaustekniikasta välitetä.
Määriä säädetään nuppiluvun mukaan.
Perusaamupala:
- 1 valmispuuro ja mehukeittoa
- 2 leipää (= 1 kaksiosainen ruispala), levite, leikkele ja juusto
- kahvi ja korppu
Maastolounas:
- 1 lämminkuppi tai nuudeli
- 4 leipää, levite, leikkele, juusto
- mehua juomiseksi
Illallisruokalista ohjeineen:
Päivä 1: Kanakeitto. Tästä löytyy oma tarina Kyhepunusta tästä linkistä.
- Kanasuikaleita paistetaan kattilan pohjalla. Maustetaan suolalla kevyesti, siirretään syrjään.
- Paistetaan hieman pakastekasviksia samassa kattilassa voissa.
- Lisätään vettä pari desiä ja kanaliemikuutio sekä kanapalat.
- Lisätään Koskenlaskijajuustopaketti.
- Keitetään välillä hämmentäen jotta ei kärähdä pohjaan. Ohennetaan tarvittaessa kermalla tai vedellä.
- Leikataan pihvit ulkofileestä tai sopivasta naudanpalasta.
- Ruskistetaan paistinpannulla. Maustetaan suolalla ja mustapippurilla.
- Lämmitetään valmiskastike. Kaadetaan kastike pihvien päälle ja annetaan hautua vähän aikaa.
- Keitetään ohessa perunat. Huomioidaan perunoiden määrässä pyttipannu, jos päivän 3 optiota ei käytetä.
Päivä 2 v2: Leivitetty possunleike ja muussi
- Valmistellaan sekä leikkeleet, muussi että kastiketarvikkeet käsille. Ruoanlaitto tapahtuu nopeasti.
- Aletaan paistaa possunleikkeitä pannulla tai uunissa. Uunia preferoidaan, jos sellainen löytyy: leikkeen päällä oleva leivitys palaa helposti pohjaan paistinpannulla, mutta onnistuu uunissa hyvin. Pannulla tehtäessä on syytä käyttää miedompaa lämpöä, mutta samalla on myös tarkastettava, että leikkeet ovat läpeensä kypsiä esim. halkaisemalla yksi testiksi.
- Keitetään vesi ja lisätään sen sekaan pottumuussijauhe ohjeen mukaan. Laitetaan voinokare ja sekoitetaan.
- Lämmitetään kastike ohjeen mukaan.
Päivä 3: Jauhelihakastike ja perunat (optio edelliselle lyhyemmässä listassa)
- Ruskistetaan jauheliha ja hienonnettu sipuli voissa pannulla. Ripotellaan joukkoon vehnäjauho. ja paistetaan muutama minuutti.
- Murennetaan päälle liemikuutio ja lisätään vesi ja pippurit. Sekoitetaan tasaiseksi ja kiehautetaan.
- Lisätään ruokakerma ja keitetään 5 min.
- Keitetään ohessa perunat. Perunoita keitetään sen verran enemmän että riittää pyttipannullekin.
Päivä 4: Pyttipannu. Myös tästä löytyy oma artikkeli tästä linkistä.
- Paistetaan perunat voissa.
- Ruskistetaan amerikanpekoni ja yhdistetään perunoihin.
- Lisätään pannulle makkarat, lihapullat ja mahdolliset päivän 2 jäännökset pihveistä.
- Kypsennetään ja maustetaan suolalla ja mustapippurilla.
- Lisätään lopuksi maustekerma.
- Paistetaan lisukkeeksi kananmunat ja sipulit.
- Kanasuikaleita paistetaan pannulla. Maustetaan suolalla ja tarvittaessa mustapippurilla.
- Lisätään paprikasuikaleet.
- Lisätään maustettua sulatejuustoa (esim. sipuli tai pippuri) sopiva määrä. HUOM! Tässä kannattaa huomata kanan mahdollinen marinadi joka tyypillisesti on aika voimakasmakuista ja voi riidellä sulatejuuston maun kanssa. Viisainta olisi ottaa naturel -kanasuikaleita jos löytyy.
- Ohennetaan kermalla.
- Keitetään samalla pikariisi, kestää vain 3 minuuttia.
Päivä 6: Makaroni ja lihapullat
- Keitetään makaronit kattilassa. Maustetaan suolalla.
- Lämmitetään tölkkilihapullat toisessa kattilassa. Maustetaan sinapilla.
- Sotketaan ainekset keskenään.
- Siivutetaan palviliha.
- Kuumennetaan tölkkihernekeitot kattilassa ja mukana tuo palviliha.
- Silputaan sipulia astiaan lisukkeeksi.
- Ranskankerma myös pöytään.
- Tarvittaessa vielä sinappia mausteeksi.
Yllä esitetyssä päiväjärjestyksessä on pyritty huomioimaan elintarvikkeiden säilyvyys kenttäolosuhteissa, joka voi olla haasteellinen varsinkin kesällä ja alkusyksystä.
Perustarvikkeet:
- lämminkuppi tai nuudeli
- annospuuro
- mehukeitto
- leipä: esim. Ruispalapussissa on 12 "tuplaa" -> riittää yhdelle miehelle kolmeksi päiväksi.
- leikkele
- levite
- voi
- juusto
- kahvipaketti
- sokeria kahville (tarvittaessa)
- kahvimaito/kerma (tarvittaessa)
- mahdolliset tee tai kaakao
- korppupussi
- ryynimakkara
- Mehukatti tai vastaava tiivistemehu
- saunaoluet
- sinappi
- suolakurkku (esim. etikkaversio) = salaatti...
- suklaa tai muu energialisä
- kana/broilerisuikaleet tai -palaset (mieluiten natural ja jos marinoitu niin mieto)
- Koskenlaskija - sulatejuusto, haluttaessa maustettu
- pakastekasvikset, esim. peruna-purjo ja keittokasvikset käy hyvin
- kerma
- porsaan ulkofile tms. josta pihvit voi leikata
- valmiskastike, esim. punaviini tai pippuri
- perunat
Leivitetty porsaanleike (v2):
- valmis leivitetty porsaanleike ("wieninleike") tyhjiöpakkauksessa. Kaksi per henkilö.
- perunamuussijauhe
- valmiskastike, esim. bearnaise
Jauhelihakastike ja perunat:
- jauheliha
- sipuli
- vehnäjauhoja (pari ruokalusikallista riittää)
- lihaliemikuutio
- ruokakerma
- perunat
- perunat (kasassa pysyvää lajiketta)
- ryynimakkara, hätätapauksessa myös grilli- tms. "makkara" käy
- valmislihapullat muovirasiassa
- amerikanpekoni
- sipuli tai pari
- kermaa, myös valmiiksi maustettu esim. sipuli- tai pippurimaku käy
- kananmunia
Kana ja riisi:
- kana/broilerisuikaleet (mieluiten natural ja jos marinoitu niin mieto)
- paprika
- maustettu sulatejuusto
- kerma
- pikariisi
Makaroni ja lihapullat:
- makaronipussi
- lihapullatölkki tai pari
- hernekeittotölkki tai pari
- palviliha
- sipuli
- ranskankerma
Edit 15.8.2021: Lisäsin seitsemänneksi päiväksi jauhelihakastikkeen kokeilujen pohjalta. Tuota voi käyttää vaihtoehtona pihville tarvittaessa.
Edit 21.5.2023: Lisäsin kakkospäivälle vaihdoehdoksi valmiin possunleikkeen. On helppo ja nopea valmistaa ja maistuu hyvältä. Syytä syödä listan alkupäässä, jos ei ole kylmäketjun toimivuudesta takeita.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti