sunnuntai 6. tammikuuta 2019

Elokuva: 12 Strong (2018)

Viaplayn puolelta löytyi tämä "taideteos". Epämääräinen erikoissotilaiden joukkio (ei siis SEAL tmv., mutta armeijan porukkaa kuitenkin) lähetetään Afganistaniin jahtaamaan Osama bin Ladenin väkeä ja samalla taistelemaan talibaneja vastaan. Tehtävänä on avustaa paikallista sotapäällikköä valloittamaan kriittinen liikenteen solmupiste Mazar-i-Sharif em. talibaneilta. Erikoisjoukot tässä tietysti onnistuvatkin erinomaisella tavalla. Linkki iMDB:hen löytyy tästä.

Tuo hieman sarkastinen loppukuittaus kuvaukseen kertookin olennaisen elokuvan tasosta. Teos on nykypäivän sotaelokuvaksi uskomattomankin tökerön huonosti juonitettu ja taistelukohtaukset pyrkivät välillä jopa naurattamaan. "Erikoisjoukon" heput vaikuttavat täysin amatööriporukalta; vaikkakin paikallisen sotapäällikön heput ovat vieläkin kelvottomampaa tykinruokaa. Koko hommaa on vielä kuoritettu mm. Sotamies Ryanista tutulla "kranaatti lähelle, korvat tukkoon ja aika hidastuu" efektillä, joka Ryanissa oli ennennäkemätön mutta on menettänyt jo hohtoaan tarpeettoman toiston myötä.

Juonen kökköyttä kuvaa hyvin se, että dramaattisessa loppukohtauksessa amerikkalaiset yhdessä sotapäällikön porukan kanssa suorittavat ratsuväkirynnäkön (!) jossa he nujertavat talibaniporukan 10-0. Amerikkalaisista vain kapteeni (Chris Helmsworth) oli aiemmin ratsastanut, mutta kun kerran ovat erikoisjoukkoja niin oppivat asioita erikoisen nopeasti; tässä tapauksessa siis ratsastamaan vuoristomaastossa täyttä laukkaa hevosella ja samaan aikaan ampumaan konetuliaseella tarkemmin kuin maastoutuneet kalashnikov -heput...

Sokerina pohjalla "teokseen" on ympätty vähintäänkin riittävä määrä amerikkalaista isänmaallisuushapatusta, joka on omiaan pilaamaan hyvänkin elokuvan. Tätä sen ei tarvitse pilata; elokuva tuhoutuu muillakin ansioillaan.

Elokuva on kertakaikkiaan tarpeeton tekele eikä missään nimessä katsomisen arvoinen. Arvomerkiksi rätkähtää ihan ansaitusti "Kolmas palkinto - ei mitään".

Alla vielä traileri Youtubesta, jos jotakuta sattuu asia vielä yllä esitetyn lyttäyksen jälkeen kiinnostamaan:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti