sunnuntai 14. tammikuuta 2024

Kasarmimuonaa: Nachopelti

Ruoan tekeminen yhdellä kertaa pellillä on kätevä menettelytapa: yhdellä kertaa syntyy sekä varsinainen ruoka että lisuke. Kyhepunussa esitelty Lihapullapelti on toimiva esimerkki tästä ja sen innoittamana kokeilin Soppa365:stä löytyvää reseptiä, jonka ainesosaset ovat kertaluokkaa eksoottisemmat. Alkuperä aineksille viittaa meksikon suuntaan, mutta tosiasiallinen innovaattori lienee kuitenkin jenkki: nachopelliltä on mukava mässätä muonaa suuhun samalla kun katsoon 300":n televisiosta ameriikkalaista potkupalloa.

Mutta asiaan.

Ainekset:
  •  400 g maissilastuja
  •  1 sipuli
  •  2 valkosipulinkynttä
  •  1 vihreä paprika
  •  400 g naudan paistijauhelihaa
  •  1 prk (380/230 g) kidneypapuja
  •  1 prk (340 g) salsakastiketta
  •  150 g cheddarjuustoraastetta (HUOM! Tätä voisi olla enemmänkin!)
Päälle:
  •  jalapenoja
  •  tuoretta korianteria
Avokadodippi:
  •  2 avokadoa
  •  2 limettiä
  •  1 tomaatti
  •  1 ruukku korianteria
  •  1/2 tl suolaa
  •  1/2 tl mustapippuria
Valmistus:
  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Huuhdo ja halkaise paprika, poista siemenet ja valkoiset kalvot. Viipaloi puolikkaat ohuiksi siivuiksi.
  2. Ruskista jauheliha kuumalla pannulla omassa rasvassaan. Lisää sipulit ja anna niiden kuullottua. Kumoa joukkoon valutetut ja huuhdotut pavut sekä salsakastike. Kiehauta. Lisää paprikat.
  3. Levitä maissilastut pellille leivinpaperin päälle. Lusikoi niiden päälle jauheliha-papu-paprikaseos. Ripottele päälle juustoraaste.
  4. Kuorruta 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
  5. Valmista sillä aikaa avokadodippi. Halkaise avokadot, poista kivet ja lusikoi hedelmäliha lautaselle. Murskaa avokadot haarukalla ja siirrä kulhoon. Halkaise limetit ja purista niiden mehu avokadojen päälle. Huuhdo ja leikkaa tomaatti pieniksi kuutioiksi. Hienonna myös korianteri. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Tarkista maku. Jaa pieniin kulhoihin, joista jokainen voi napata omansa lautaselleen dippikastikkeeksi kuumille nachoille.   
  6. Ripottele nachopellin päälle tuoretta korianteria ja jalapenoja. Tarjoa heti.
Alkuperäisessä reseptissä on 150 grammaa cheddar -juustoraastetta. Tuota juustoa voisi olla enemmänkin, jopa tupla-annos, koska se antaa makua ja särmää sapuskalle.

Jalopenon kanssa kannattaa olla varovainen, jos porukassa on herkkäsuisia. Kätevintä on ehkä tarjota se erillään, jolloin jokainen voi mieltymyksensä mukaan sitä käyttää.

Erittäin hyvä tuli ja käyttökohde voisi olla juurikin "partyruokailu"; suomalaisittain ehkä jääkiekon mm-ottelun tmv. parissa. Ruokaa voi syödä jopa käsin ja käyttämällä tuon avokadodipin kautta. Olut sopii hyvin ruokajuomaksi ja kyytipojaksi, joten sekin sopii teemaan.

Edit: Valmistin tätä uudelleen (jo useamman kerran) ja annan tälle nyt Arvomerkin Kultainen ampumamerkki. Havaintona, että olen joskus laiskuuttani jättänyt tuon avokadodipin tekemättä ja korvannut sen kaupasta löytyvällä Guacamolella; toimii hyvin senkin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti