sunnuntai 11. elokuuta 2019

Lyhytelokuvat: Alien 40th Anniversary (2019)

Olen aina tuntenut kiinnostusta H.R. Gigerin kehittelemää Alien -hahmoa kohtaan. Kyseessä on elokuvahistorian eräs ikonisimmista otuksista ja lähes "sympaattinen" hirviö, jos sellaista voi sanoa otuksesta, joka tappaa talossa ja puutarhassa ja jonka verikin on syövyttävää happoa. Lemmikkinä tuollainen otus tekisi lähtemättömän vaikutuksen lähikaupan koiratelineeseen köytettynä eikä ainakaan eläviä taputtelijoita olisi riesaksi asti..

Ensimmäisen ja ehkäpä myös parhaan alien -elokuvan julkaisusta on kulunut tänä vuonna 2019 neljäkymmentä vuotta. Tästä syystä 20th Century Fox julkaisi fanikilpailun, jossa kuuden voittaneen idean tarinat tehtiin ammattivoimin lyhytelokuviksi. Noista elokuvista löytyy Youtube -soittolista tästä linkistä

Seuraavassa tiivistelmä tarinoista, liiallisia spoilereita on pyritty välttämään:

Containment : neljä henkilöä pelastuu avaruusaluksen haaksirikosta. Valitettavasti mukana on myös viides matkustaja...

Specimen: puutarhuri pääsee tutustumaan ei-kasvikuntaan kuuluvaan ilmiöön, joka myös facehugger -nimellä tunnetaan.. Maggien puolesta muuten ei kannata surra: veren väristä voi päätellä sen todellisen luonteen (vrt. Ash alkuperäisessä ensimmäisessä Alienissa).

Night Shift: Kaivossiirtokunnassa planeetalla LV-422 varastoa/kanttiinia ollaan jo sulkemassa, kun sisään vaatii päästä kaksi asiakasta. Näillä on mukanaan tuomisena chestburster -niminen alienvaihe. Eikä tämä ilmeisestikään ole yksittäiskappale ao. siirtokunnassa...

Ore: Bowen's Landing -nimisessä kaivossiirtokunnassa yksi mainari on kadoksissa. Ruumis löytyy ja siitä näkee, että sisältä on tullut jotain ulos ja oletettavasti se on lähtöisin lähistöllä oleivsta "munista". Alienit tunnetusti kasvavat nopeasti, joten kohta on piru irti.

Harvest: USCSS November on avaruudesta komeetan plasmaa keräävä alus. Valitettavasti kuitenkin sen ohjaus on rikki ja alus törmäyskurssilla em. komeettaan. Eloonjääneiden pitäisi paeta alukselta, mutta siellä häärii myös alien -veijari. Tarinassa on mukana myös alien -elokuvien perusjuoni eli Weyland-Yutani -yrityksen tahtotila saada alien omaksi lemmikikseen: sehän olisi esim. erinomainen ase, jos sen vain saisi kesytettyä niin että se tappaisi vain vihollisia eikä myös omia. Tämä tosin vaatinee hieman enemmän kuin perusmallin koirankoulutuksen..

Alone: Nuori nainen (joka on itse asiassa synteettinen androidi ja vain näyttää ihmiseltä) matkustaa yksin varsin rähjääntyneellä Otranto -kauppa-aluksella. Alukselta ovat ihmiset paenneet myrkkyvuodon vuoksi, mutta androidiahan se ei haittaa. Aika käy kuitenkin androdillakin pitkäksi, joten pääsy kielletty -oven takaa löytyy pakkasesta kiintoinen leikkikaveri, joka myös facehugger -nimellä tunnetaan. Ongelmaksi muodostuu se, että androidi ei kelpaa isännäksi ja ilman isäntää jopa facehuggerkin ajan myötä kuukahtaa. Onneksi tähän löytyy "onnellinen" ratkaisu..

Pätkät ovat katsomisen arvoisia ja englanninkielisen tekstityksen puutteesta huolimatta idea tulee selväksi. Puheartikulaatio on valitettavan epäselvää, mutta onneksi alien puhuu enemmään teoillaan ja sillä hammaskielellä... Lyttäsin viimeisimmän Alien:Covenant -elokuvan Kyhepunussa (linkki tässä) edelleenkin omasta mielestäni aiheesta ja jopa näissä lyhytfilmeissä on alkuperäistä alien -ideaa viljelty jo kertaluokkaa paremmin.

Alla vielä mausteeksi videoleikkaus ensimmäisestä lyhytfilmistä (Containment) Youtubesta, copyright heidän mukaisensa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti