sunnuntai 25. elokuuta 2019

Elokuva: Apollo 11 (2019)

Tätä elokuvaa on pakko hehkuttaa ja kehottaa menemään elokuviin katsomaan! Uudesta kuvamateriaalista koottu ja todella taitavasti rakennettu dokumentti Apollo 11:ta kuulennosta on nähtävä isolta kankaalta ja kuultava kunnolla. Saturnus V -raketin lähtötörinä jo itsekseen on kuulemisen arvoinen efekti. Jostain syystä elokuva kykenee myös siirtämään osallisten kokeman jännityksen ja huojentumisen katsojalle; tämä on erikoista koska lopputulemahan on jo tiedossa... Elokuva löytyy iMDB:stä tästä linkistä.

Apollo11 -lennon kuvaus löytyy wikipediasta tästä linkistä.

Täytyy hattua nostaa näille tyypeille, ensinnä tietysti Armstrongille, Aldrinille ja Collinsille, joilla oli henki pelissä, mutta myös niille ihmiselle, jotka rakensivat tuon käsittämättömän härvelin ja käyttivät em. tyyppejä kuussa 60-luvun tekniikalla ja taskulaskimen laskentatehoisilla tietokoneilla. Apollo -tietokoneesta on kerrottu tässä wikipedia  -artikkelissa. Iltasanomista lainattuna:

"Tietotekniikan professori Graham Kendall Nottinghamin yliopistosta on laskenut heinäkuun alussa julkaistussa artikkelissaan, millainen Apollo 11 -lennon keskustietokoneen teho on verrattuna uusin älypuhelimiin.

Uusien älypuhelinten keskusmuisti on usein neljä gigatavua, mikä vastaa 34 359 738 368 bittiä. Apollo 11 -lennolla käytetyn tietokoneen keskusmuisti on puolestaan edellä mainittu 32 768 bittiä. Taskussa kulkevassa älypuhelimessa on näin ollen yli miljoona kertaa enemmän muistia kuin vuoden 1969 kuulennolla käytetyssä tietokoneessa.

Pysyväismuistia älypuhelimessa voi olla jopa 512 gigatavua, mikä vastaa reilua 4 398 gigabittiä. Se on peräti seitsemän miljoonaa kertaa enemmän kuin Apollo-tietokoneessa.

AGC:n kellotaajuus oli 2,048 megahertsiä. Tavalliset älypuhelimet ovat tuhansia kertoja nopeampia kuin kuulennolla käytetty tietokone."

Nykypäivänäkin operaatio olisi erittäin riskialtis, vaikka kaikki mahdollinen voidaan jo simuloida etukäteen ja laskentateho avaruusaluksissa mukana kuljettavissakin tietokoneissa riittää täyteen operointiin.

Jossain määrin masentavaa on, että koko  operaation tärkeimpänä ajurina oli suurvaltojen (= USA ja N-liitto) välinen kylmän sodan pullistelu. John F. Kennedyn asettaman tavoitteen ("mies kuuhun 60-luvulla ja elävänä takaisin") toteuttamiseksi käytettiin valtava määrä rahaa ja työtä. Kun kuussa oli käyty, se ei kiinnostanut enää ketään. Suuntaamalla vastaava panostus esim. fuusioenergiaan, meillä voisi olla jo käytössä käytännössä ilmainen energialähde. Tähän ei kuitenkaan konsensusta löydy edes yhden (mahti)valtion sisältä; aseohjelmiin rahoitus kyllä löytyy.

Annan tälle elokuvalle elokuvateatterissa katsottuna Kultaisen ampumamerkin ja kehotan kiireesti menemään katsomaan kun vielä ehtii!

Alla vielä traileri Youtubesta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti