lauantai 2. toukokuuta 2020

Kasarmimuonaa: Pestoboston

Iltasanomien ruokalasta löytyi nimellä suolainen bostonkakku tämä resepti. Alkuun vähän arvoin, että meneekö hifistelyn puolelle tuon tekemisen suhteen, mutta käytännön kokeiluna lopputulos oli kyllä vaivan väärti. Työvaiheita on aika paljon ja resepti ainakin päältä päin vaatii hieman leivontaosaamista. Onnistui lopulta kuitenkin Kypsältä hepultakin.

Ainekset:

Taikina:
  • 3 dl maitoa
  • ½ rkl kuivahiivaa
  • ¾ tl suolaa
  • 1 tl sokeria
  • 1 kananmuna
  • noin 7 dl vehnäjauhoja
  • 50 g voita
Täyte:
  • 2 dl pestoa
  • valkosipuliöljy ( 2 valkosipulinkynttä ja 4 rkl öljyä)
  • noin 1–2 rkl tuoretta ruohosipulia, basilikaa ja/tai persiljaa
Valmistus:
  1. Lämmitä maito +42 asteiseksi ja kaada se taikinakulhoon. Lisää joukkoon kuivahiiva, suola, sokeri ja kananmuna.
  2. Sekoita hyvin ja lisäile jauhoja taikinan joukkoon taikinaa sekoitellen. Kun taikina alkaa kiinteytyä, työstä taikinaa käsin tai monitoimikoneen taikinakoukulla niin, että taikina irtoaa kulhon reunoista ja saat muodostettua taikinaan hyvän sitkon.
  3. Lisää lopuksi pehmeä voi joukkoon. Työstä taikina vielä tasaiseksi ja anna sen nousta liinan alla noin puolen tunnin ajan lämpimässä paikassa.
  4. Kaada kohonnut taikina jauhotetulle leivonta-alustalle ja kauli taikinasta suuri levy. Levitä pesto tasaisesti levyn päälle ja kääri taikina rullalle.
  5. Leikkaa rullattu taikina noin kahteentoista palaan, vuoan koosta riippuen. Nosta pestokierteet leivinpaperilla vuorattuun uuni- tai kakkuvuokaan. Käytin tässä reseptissä noin 26 cm x 20 cm kokoista vuokaa.
  6. Nosta vuoka lämpimään paikkaan nousemaan vielä 20 minuutin ajaksi. Paista bostonkakku 200-asteisessa uunissa noin 20 minuutin ajan.
  7. Valmista paiston aikana valkosipuliöljy murskaamalla valkosipuli pieneksi ja sekoittamalla murska öljyn kanssa sekaisin.
  8. Hienonna vielä valitsemasi yrtit pieneksi ja sekoita ne öljyn joukkoon. Voitele pestoboston pullasutia apuna käyttäen valkosipuliöljyllä.
  9. Laita vuoka vielä uuniin noin viiden minuutin ajaksi. Ota vuoka pois uunista ja bostonkakku on valmis tarjottavaksi.
Muutama kommentti:
  • Maidon lämmitin mikrolla ja kokeilin (pestyllä) sormella. Kun tuntui hieman lämpimältä, niin oletin olevan sopivan lämpöistä. Tuo lämpötila johtuu kuivahiivan herätys/tappolämmöstä.
  • Kakkoskohdassa mainitaan "sitko", joka on jäänyt suureksi mysteerioksi minulle. Taikina lähti kuitenkin pallona pyörimään ja siihen meni jauhoja n. 6,5 dl. Eli tuo 7 dl tuolla yllä on suuntaa-antava määrä ja kuulemma riippuu vehnäjauhosta tapauskohtaisesti.
  • Levy kannattaa tehdä mahdollisimman levymuotoiseksi, jotta pyörylöistä tulee samankokoisia. Taktisesti kannattaa laskea vuokan koko ja sen mukaan tehdä jako. Itse käytin 3x4 jakoa, mutta kuten kuvasta näkyy, paloista ei tullut tasakokoisia.
  • Käytin persiljaa mausteena. Muutkin varmaan toimivat.
Tästä tuli erittäin hyvä, annan jopa Kultaisen ampumamerkin. Maistuu myös kylmänä, joten sikäli käy kenttämuonastakin.

Alla vielä kuva "teoksesta". Ps: Kuvaa IS Ruokalan versioon vertaamalla käy hyvin ilmi, että tosielämä on "hieman" eri kuin ammattikuvaajan laatima teos.

Kypsän hepun pestoboston

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti