sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Kirja: Niilo Lauttamus: Haavoittuneet leijonat - ISBN 951-20-0970-6

Kollegani Rajajääkäri teki omassa blogikirjoituksessaan läpileikkauksen Niilo Lauttamuksen tuotantoon. Sain lainaksi ao. blogissa mainitut teokset ja satunnaisesti valitsin hiihtolomareissun luettavaksi otsikon teoksen.

Teos on varsin hyvin kirjoitettu ja kiinnostava vaikka ei varsinaisesti sotaa kuvaava sotakirja olekaan. Kirjassa kerrotaan suomalaisen SS-pataljoonan haavoittuneiden toljailuista Grazissa jonne heidät on koottu yhdessä muiden monikansallisten SS-yksiköiden kanssa toipumaan ja odottamaan seuraavia käskyjä.

Kirjan keskeinen sisältö on sotilaiden päämäärätön ajantappaminen kun odotetaan seuraavaa toimeksiantoa. Sotilaat on koulutettu toimimaan ja kun tuota toimintaa ei ole, oheistoiminnaksi hankitaan mm. juopottelua ja tappelua toisten kansainvälisten SS-yksikköjen kanssa; erityisesti hollantilaiset osoittautuvat tässä suhteessa varsin vihatuiksi veijareiksi. Olisi mielenkiintoista tietää minkä verran tuossa tarinassa on totuuspohjaa; luulisi kyllä että saksalaisissa joukoissa yleensä ja SS-joukoissa erityisesti olisi ollut ankara kurinpito jolla tuollaiset ylimääräiset harrastukset olisi pois karsittu. Toisaalta päällä oli sotatila ja aseissa miljoona-armeija joten kaikkien marginaaliporukoiden edesottamuksia ei ehditty seuraamaan.

Tietyllä tavalla selkeä sukulaisuus on havaittavissa Sven Hasselin kirjoihin kuten kollegakin mainitsi. Tuo sukulaisuus on itse asiassa viety niin pitkälle että tämän kirjan takalehdessä mainostetaan Hasselin teoksia. Iso ero on kuitenkin tarinankerronnan hengessä. Siinä missä Hassel kertoo rangaistuspataljoonasta joka ei juurikaan arvosta kotimaataan tai sen johtaja-Adolfia, Lauttamuksen "Leijonat" ovat ylpeitä suomalaisuudestaan ja suomalaisesta sotilasperinteestään. Joissain kohti kirjaa tämä menee jopa hieman överin puolelle mutta tuo överi istuu hyvin teoksen pohjavireeseen.

Rajajääkäri lätkäisi kultaisen ampumamerkin koko Lauttamuksen tuotannolle mutta itse olen sen verran ronkkeli että tälle irtoaa vain Hopeinen ampumamerkki. Mielenkiinnolla odotan mitä muista hyllystä löytyvistä teoksista irtoaa..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti