tiistai 1. maaliskuuta 2016

Vaelluskengät Meindl Taiga







These boots are made for walking sanotaan laulussa. Toden totta Meindl Taigat osoittautuivat nappiostokseksi reilu 13 vuotta sitten. Olen käyttänyt kenkiä säälimättä erilaisissa maastoissa niin meren rannasta vuoristoon kuin supisuomalaisessa suomaastossa. Kengät ovat olleet kuin jalkaan valetut, ja toimineet niinkuin pitää. Uskomatonta mutta rotta, sukat eivät ole hionneet, vaikka kenkä oli olleet jalassa koko metsästyspäivän yhtäsoittoa. Sitten vain pohjallinen pois ja kuivumaan huoneenlämpöön pois auringonvalosta. Pinta pääsi kulumaan pahoin noissa suopursikoissa, mutta se kesti sen menon.

Tämä kaikki kestävyys edellyttää tietenkin huolellista kenkien hoitamista.
Hoitona yksinkertaisesti käytön jälkeen oli juuriharjalla harjaus, mikäli kyseessä oli pelkkä savi yms. mutta perusvesipesu tehtiin tarvittaessa. Kun bootsit olivat sitten harjattu seurasi rasvaus Meindlin omalla rasvalla, joka noihin goretexiin oli tarkoitettu. Huolella joka kohtaan ilman nauhoja. Päälle hiukkasen kosteussuojasuihketta ja eikun menoksi.

Siis kuvan kengät ovat todellakin kestäneet yli 13 vuotta, ja kuulemma niihin olisi saanut uudet pohjatkin sovitettuna Meindlilla, mutta päätin luottaa edelleen Meindl Taigaa ja ostinpa uudet. Hinta tietysti on kovan tuntuinen, mutta jos kestävät yhtä kauan ja kun reissut ovat harvenneet, taidan saada niistä hyvät jalkineet tuonpuoleiseen. Noista lähti pohjat yhdellä Lapin vaelluksella, mikä oli sinänsä onni, että patikkaa tehtiin lyhyellä merkityllä reitillä ja siellä oli hyvät pitkospuut. Kokeilkaapa käppäillä  viitisen kilometria villasukissa maastossa, niin tiedätte, mitä koin tuolla patikalla pohjien irrottua.

Suosittelen lämpimästi eräoppaille yms. kovaan käyttöön, mutta huolellista hoitoa ei parane unohtaa. (Tästä mainoksesta en ole ottanut rahaa itselleni, vaan olen lahjoittanut ne kodittomille söpöille kesäkissoille!)


1 kommentti:

  1. Pakko kompata Rajajääkärin lausuntoa: samassa 13 vuodessa allekirjoittaneella on tainnut olla neljät vaelluskengät ja osa reissuista on pitänyt tehdä kumisaappaillakin kun muut jalkineet ovat pitäneet vettä vain sisäpuolella. Noiden neljien jalkineiden yhteishinta lienee edullisempi kuin Taigat mutta kenttäolosuhteissa jalkineiden toimivuus on rahaakin arvokkaampi selviytymistekijä. Hommaan itsellenikin moiset kun a) pääsen nuukuudestani eroon ja b) nykyiset 120€ Prismatarjous -kengät simahtavat.

    VastaaPoista