tiistai 15. maaliskuuta 2016

Karkea vedensuodatin

Nyt seuraakin hiukan vieras asia meille kypsille hepuille. Kyse on nimittäin vedestä.. Yleensähän täällä keskusteluihin on liittynyt toisenlaiset juomat ja niiden arviot.

Aikaisemmassa elämässä tuli juotua maastossa vettä oikeastaan, mistä tahansa lätäköstä, no ei nyt ihan lätäköstä, mutta järvestä, puroista ja ojituksistakin. Tunne oli, että kunhan vesi vain liikkuu, niin asia on ok.
Koskaan ei tapahtunut mitään sairauteen liittyvää, ei siis ripulia eikä oksennuksia, mahavaivoja yms. Kaipa oma vatsa oli päällystetty teflonilla...

Pakko myöntää, että ikä on tuonut tähänkin asiaan oman varovaisuutensa. Ei enää ihan vapaasti pistä kuksaa mihin tahansa jordaaniin, vaan miettii aika tarkasti, mistähän vesi on peräisin. Tietysti kymmenen minuutin veden keittäminen on merkittävä apu ja tekee vedestä juomakelpoista. Kannattaa muuten kiehauttaa illalla, jos yöpyy maastossa, niin aamulla on vesi jo jäähtynyt.

Mutta otsikon mukaiseen toimintaan:

Survival-koulutuksissa neuvotaan varsin erilainen mahdollisuus veden suodattamiseen. Pakko myöntää, että kyseessä on kyllä kikkailu ja vaatii harrastuneisuutta. Itse olen periaatteen testannut ja vatsa kesti.. tosin taisin mainitakin tuosta teflon-vatsasta.

Siis pohjastaan leikattu muovipullo tarvitaan (korkki puoleen pikku reikä), rahkasammalta, puuhiiltä, ohutta hiekkaa, sekä pikkukiviä ja isoja sellaisia kiviä.

Systeemissä idea on seuraava isojen kivien alla (kivet pitävät massan paikallaan, eikä vettä lisätessä homma lähde kellumaan)
Rahkasammal pitää sisällään ns. bakteereja tuhovia ainesosia (joitain siis) ja kerää myös sammakonpojat ja muut isommat roskat pois.
Murskattu puuhiili poistaa synteettisiä aineita (joitain siis).
Hieno hiekka suodattaa puuhiiltä pois.
Pikkukivillä estetään hiekan valumista keräävään astiaan.

Pullon leikattuun puoleen kaadetaan pintavettä ja se valuu läpi pullon pikku reiälle, josta se myöhemmin kerätään talteen. Pullo kannattaa kiinnittää esim. naruilla puunkylkeen kiinni, ettei se pääse liikkumaan, ja massa ei sekoitu turhaan. Vesi nimittäin kirkastuu pullon läpi kuljettuaan, mutta pullon ravistelu hidastaa kirkastusprosessia. Hei! Ei tästä mitään pontikkaa tule!

Periaate näkyy hyvin kuvassa. Joka tapauksessa kyseessä on kärsivällisen ihmisen suodatin. Ensin pitää malttaa laskea vettä jonkin aikaa, joka riippuu käytettävän veden väristä humuksesta yms. Usein ensimmäisen veden laskeminen kestää noin 20 minuuttia, jonka jälkeen vesi on varsin kirkasta, ja puhdasta.
Suodatin järven pintavettä ison kaupungin kupeessa aikoinaan, ja tässähän olen tätä kirjoittelemassa, eikä vieläkään kasva mitään ylimääräisiä ulokkeita mistään, ainakaan näkyvillä...

Pakko myöntää, etten oikeasti tätä vaivaa viitsi maastossa nähdä, vaan surautan keittää veden ohjeiden mukaan ( min. 10 min).

Vaikka tässä onkin esitelty asia erittäinkin ammattitaidolla ja todettu toimivaksi, niin mallin mukaisen suodattimen käyttö tapahtuu ihan omalla vastuulla kuitenkin. Kysehän on pitkälti, missä sitä kokeilee.
Kuten Irwin Goodman aikoinaan lauloi "Me katsoimme likaojan juoksuun..", niin sellainen paikka vaatinee huomattavasti ärhäkämpiä suodattimia kuin Pohjois-Suomen virtaavat vedet.

Alla periaate kuva suodattimesta:

6 kommenttia:

  1. Missähän kulkenee Suomessa raja jonka pohjoispuolella luonnonvesi on sellaisenaan juomakelpoista? Itse olen ainakin Ivalosta ylöspäin sitä suoraan puroista nauttinut ja erittäin hyvää on ollut.

    VastaaPoista
  2. Se tuo Pohjois-Suomen määritelmä onkin aika visainen juttu. maantieteellisesti se on varmasti virallisestikin määritelty johonkin, mutta jos katsotaan pelkästään ihmisen / yksilön näkökulmasta, niin Pohjois-Suomeahan on kaikki ihmisestä pohjoiseen päin. Kysy vaikka kehä kolmosen sisäpuolella asuvilta. Itse tässä tilanteessa ehkä kuitenkin tarkoitan Pohjois-Savosta alkaen, joten hyvin Inarin ja Ivalon vedet joukkoon mahtuu.
    Tulossa muuten aika mielenkiintoinen kirja-arvio lähiakoina, kunhan vain ehdin. Kirja-arviossa Antti Kauranteen "Punainen Porvoo"...

    VastaaPoista
  3. Luonnonvesi ei ole täysin varmasti puhdasta edes Ylä-Lapissakaan: Kilpisjärvellä leviää vatsatautiepidemia jonka epäillään johtuvan eläinten raatojen joutumisesta veden kanssa kosketuksiin. Uutinen tässä: http://yle.fi/uutiset/kasivarren_vatsatautiepidemian_syyna_virus/8851336

    VastaaPoista
  4. Kai se on kiinni siitäkin, ollaanko latvavesillä vai pitkän loron merenpuoleisessa päässä. Ja kuinka paljon asutusta ja pskaputkia ym. siihen puroon on välillä juossut.

    VastaaPoista
  5. Mielenkiintoinen kirjoitus. Olen itse yrittänyt etsiä tietoa veden puhtaudesta, ja naapuri vinkkasikin että meidän olisi ehkä aika etsiä uusi vedensuodatin. Tuntuu että meillä on sen kanssa ollut ongelmia. Koskaan en vain sen tarkemmin ole selvitellyt asiaa.

    VastaaPoista
  6. Olipa mukava lukea. Meillä on kotiin ollut suunnitteilla hankkia vedensuodatin. Asumme melko syrjäisellä alueella, ja vesi ei ole mitenkään hyvälaatuista. Luonnonvedestä en sitten tiedäkään. Kiitos postauksesta! https://jalovesi.fi/vedensuodatuslaitteet/

    VastaaPoista