maanantai 11. kesäkuuta 2018

Kypsän hepun halkokone

Kypsä heppu joutuu satunnaisesti hakkaamaan halkoja mutta tuota tarkoitusta varten hän ei halkokonetta hanki. Sen sijaan käyttöön otetaan erittäin halpa ja tehokas köyhän miehen apuväline eli autonrengas. Homma toimii siten että autonrengas ruuvataan pitkillä ruuveilla kiinni pölkyn päähän, halkaistava halko laitetaan renkaan sisälle ja lyödään kirveellä osiksi. Alla pari havainnekuvaa aiheesta:

Kypsän hepun halkomakone.

Lähikuva josta ilmenee miten halko hajoaa mutta ei sinkoile ympäriinsä.

Kypsän hepun halkomakoje.

Homman nerokkuus pohjautuu siihen että halosta irtoavat osaset eivät lentele ympäriinsä vaan jäävät renkaan sisälle jolloin ne voidaan sämpätä täsmälleen halutun kokoiseksi ilman jatkuvaa nostelua halkomapölkyn päälle. Toimii kuin entisajan junanvessa ja nopeuttaa työskentelyä ainakin 100%! Jos ei nopeuta, tulen itse tarkastamaan mikä mättää ja oikaisemaan virheellisen työskentelytavan.

Lisähyötynä tästä "halkokoneesta" on työturvallisuuden paraneminen: kirveen isku suuntautuu renkaan sisäpuolelle jolloin mahdollinen hutilyönti osuu renkaaseen eikä omaan jalkaan. Se on varsinkin allekirjoittaneen tapaiselle tumpelo-kypsälle-hepulle merkittävä etu.

Renkaan ei tarvitse tietenkään olla upouusi ja kulutuspinnallakaan ei ole väliä... Leveämpi parempi.

En ota ideasta kunniaa; itse törmäsin tähän Maaseudun Tulevaisuuden verkkosivuilla joskus taannoin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti