lauantai 23. kesäkuuta 2018

Minisarja: Toinen maailmansota väreissä

Netflixistä löytyy erinomainen minisarja joka käy läpi Toisen maailmansodan tapahtumat väritettynä versiona. Linkki sarjaan löytyy tästä.

Sarja itsessään on todella hyvin toteutettu. Se käy läpi tapahtumat sekä Euroopassa että Tyynellä valtamerellä loogisena kokonaisuutena joka on jaettu yhteensä 13 jaksoon. Kerronta on varsin kiihkotonta ja neutraalia; tosin luonnollisesti voittajavaltioiden näkökulmasta asioita katsovaa. Historia on voittajien kirjoittamaa...

Värittäminen tuo oman mausteensa esitykseen. Mustavalkoiseen kuvaan verrattuna värikuva (vaikka jälkikäteen väritettykin) nostaa "reaalisuusasteen" aivan toisenlaiseksi. Mustavalkoisissa kuvissa sotilaat näyttävät jo lähtökohtaiseesti "vanhoilta" mutta värityksen myötä havaitseekin että ohimarssivat SS-joukot ovatkin nuoria miehiä/poikia, joita sotaan joutuvat olisivat nykypäivänäkin.

Lievänä kiusallisuuden kohteena sarjassa voi mainita "täytekuvien" toistuvan näyttämisen: kertojaäänen kertoessa tapahtumaa johon ei liity tunnistettavaa paikkaa tai henkilöitä ja jossa siirrytään teemasta toiseen, täytekuvana käytetään samaa pätkää. Esimerkiksi kuva syöksyvistä Stukista löytyy ainakin kolmeen kertaan: ensin Puolasta, sitten Ranskasta blitzkriegin ajalta ja lopuksi vielä Dunkirkistä evakuoinnin hetkellä. Ymmärrettäväähän tuo on: väritystyö on työlästä ja todennäköisesti vielä ainakin osittain käsityötä. 24 ruutua sekuntia kohti vaatii aika suuren määrän työtä.

Suosittelen sarjaa katsottavaksi sekä sisällön että värityksen antaman kokemuksen vuoksi. Sarja on sen verran hyvä että sille irtoaa Kultainen arvomerkki.

Sarja näyttää löytyvän pätkinä myös Youtubesta joten alla linkki ensimmäiseen jaksoon:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti