maanantai 4. kesäkuuta 2018

Matkailua: HMS Belfast, Lontoo, Iso-Britannia

Lontoon läpi virtaavassa Thames -joessa kelluu museoitu taistelulaiva HMS Belfast. Vuonna 1939 käyttöön otettu laiva osallistui Toisessa maailmansodassa mm. Jäämeren saattueiden suojaamiseen, Scharnhorstin tuhoamiseen (HMS Belfast viimeisteli laivan upotuksen torpedoilla) ja Normandian maihinnousun tulitukeen. Laiva osallistui myös Korean sotaan ja se museoitiin Thamesiin viimein vuonna 1971.

Laiva on todella näyttävä ja erittäin vierailun arvoinen kohde. Se on entisöity ja sisustettu huolellisesti, laivalta löytyy mielenkiintoinen näyttelyosasto ja jopa läpikulkureitti on säntillisesti suunniteltu ja merkitty. Ainoa negaatio on pääsymaksu 14,50 £ joka sekään ei ole kallis muutoin kuin verrattuna muuten tyypillisesti ilmaisiin museokäynteihin.

Laivan luo pääseminen on erittäin helppoa: metroa kannattaa käyttää ja lähimpänä on London Bridge -asema johon pääsee Northern ja Jubilee -linjoja pitkin. Kävelymatkaa asemalta on n. 5 minuuttia.

Muutamia kuvia aiheesta. Alla ensinnä "HMS Belfast Guidebook" (c) IWM -teoksesta (ostaminen arvoinen muuten, hinta 5 £) kopioitu kuva laivasta ampumassa Normandiassa 27.6.1944:

HMS Belfast ampuu tulitukea Normandiassa kesäkuussa 1944

Samasta teoksesta lainasin kuvan myös peräkannen Y -tornista jossa sijaitsee kolme laivan yhteensä kahdestatoista 6" (= 152 mm) tykistä . Kuvasta käy hyvin ilmi tykkimiesten työskentelyolosuhteet. Tositilanteessa tornin alla sijaitsevasta ammusvarastosta ja latausvarastosta lähetettiin kranaatit ja ajopanospussit hissillä torniin. Tykkimiehet latasivat kranaatin ja määrätyn määrä ajopanoksia putkeen ja ilmoittivat tämän jälkeen ampumavalmiuden. Tykit laukaistiin etänä taistelunjohtokeskuksesta. Pamahdus oli varmasti valtava... Noihin ammus- ja panosvarastoihin pääsee tutustumaan etukannella sijaitsevan B -tornin alla.


HMS Belfastin Y-torni



Lopuksi piti ottaa vielä ex-ilmatorjuntamiehen kiinnostuksen vuoksi kuva QF 2-pounder -ilmatorjuntatykistä kaksiaseisena versiona. Kaliiberi on 40 mm.

QF 2-pounder HMS Belfastista.


Museolaiva on erittäin mielenkiintoinen käyntikohde varsinkin meille maakravuille. Aluksella voi hyvin kuvitella miten karmivaa on olla vastaanottavassa päässä kun saksalainen taistelulaiva ampuu horisontin takaa ja itse ei voi muuta tehdä kuin istua pistemaalissa...

Annan HMS Belfastille Kultaisen ampumamerkin.

Edit:Netistä löytyy varsin paatoksellinen mutta kiinnostava video aiheesta kuinka taistelulaivan tykkitorni toimii. Vaikka video on amerikkalaisvalmisteinen, samat periaatteet pätevät HSM Belfastiin.


Edit: Hieman modernimpi video samasta aiheesta, edelleen Youtubesta (copyright siellä). Tulinopeus on todella suuri: kukin tykki pystyy ampumaan kerran kuudessa sekunissa eli koko torni sylkee kranaatin ulos joka toinen sekunti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti