torstai 16. heinäkuuta 2020

Elokuva: Eye in the Sky (2015)

Törmäsin Netflixissä tähän hyvin mielenkiintoiseen, modernia sodankäyntiä esittelevään elokuvaan. Linkki Netflixiin on tässä ja elokuvan esittely löytyy IMDb:stä tästä linkistä.

Elokuvan taustalla on skenaario jossa englantilaisten ja kenialaisten tiedustelupalvelu on paikallistanut Keniassa useita etsittyjä terroristeja ("2., 3. ja 4. etsityimmät Itä-Afrikan terroristit"). Joukossa on Iso-Britannian  ja Yhdysvaltojen kansalaisia jotka ovat kääntyneet islamiin ja liittyneet ISIS:iin. Brittien sotavoimat suunnittelevat iskua jossa nuo terroristit vangittaisiin. Operaatio on monikansallinen: päämaja ja päätöksenteko on Lontoossa, lennokkikuskit USA:ssa Nevadassa, kuvantunnistus Havaijilla sekä paikanpäällä Keniassa tiedustelijoita ja varsinainen iskuryhmä. Homma menee kuitenkin siten pieleen että iskujoukkoja ei voida käyttää terroristien vangitsemiseen vaan pitää päättää  Reaperilla  tehtävästä Hellfire  -iskusta.

Tuossa kohtaa alkaa säätö. Päätöksenteko siirtyy poliitikoille jotka pyörittelevät asiaa ja kiemurtelevat irti vastuusta koska aiempi valtuus oli vangitsemisoperaatioon ja nyt pitäisi tehdä tappoisku ystävällisen maan kaupungin keskelle jolloin siviiliuhreilta ei voida aukottomasti välttyä. Mukana on elementti jossa pitää valita, uhrataanko yksi siviili heti vai mahdollisesti kymmenittäin piakkoin seuraavassa itsemurhapommi-iskussa. Poliitikot, lakimiehet ja oikeuskansleri setvivät hommaa. Samaan aikaan Reaper kiertää taivaalla ja odottaa käskyä... Tämän enempää en juonta avaa jotta ei katselukokemus menisi pieleen.

Elokuvassa kuvataan hyvin modernin sodankäynnin haasteita teknologia-armeijan näkökulmasta. Sotaa käydään kaukana, päätökset tehdään kabineteissa ja varsinainen tappokin tapahtuu toimistokontista tuhansien kilometrien päästä. Päätöksenteossa ei vaikuta pelkkä sotilaallinen näkymä vaan politiikka ja julkisuuskuva on huomioitava tärkeimpänä elementtinä. Ei helppoa hommaa.

Elokuvassa on mielenkiintoisesti kuvattu myös modernia tiedustelutekniikkaa. Paikallisilla tiedustelijoilla on käytettävissä kolibrin muotoinen drone joka pystyy liikkumaan lentäen ulkotiloissa ja sitsontiaisen näköinen micro rpa:ksi kutsuttava laite joka pääsee huomaamatta sisätiloihinkin. Nämä yhdessä Reaperin kanssa lähettävät seinänkokoista korkearesoluutiovideokuvaa päätöksentekijöille. Jonkinverran tuossa lienee vielä "taiteellista vapautta" mutta koko ajan lähestytään tositilannetta tekniikan kehittyessä ja pienentyessä.

Reaperin huomaamattomuus mietityttää elokuvan perusteella. Koko tapahtumien ajan Reaper kiertää taivaalla ja lähettää videokuvaa. Luulisi että laite havaittaisiin islamistien toimesta, erityisesti jos/kun he osaavat odottaa drone-iskuja. Lentoetäisyyttä kohteesta on vaikea päätellä: laukaisun jälkeen operaattori kertoo lentoajaksi ohjukselle 50 sekuntia joka tarkoittaisi Reaperin nopeudella (425 m/s) 21 kilometrin lentomatkaa. Pisin ampumaetäisyys on kuitenkin 8 km josta lentoaika olisi n. 19 sekuntia joten tuossa on sitä taiteellista vapautta ainakin käytetty.

Traileri Youtubesta löytyy alta:


Elokuva oli hyvin tehty ja viihdyttävä sekä mielenkiintoinen katsaus siihen mitä moderni sodankäynti on/ saattaa piakkoin olla. Annan sille Kultaisen ampumamerkin.

Edit: Tämä elokuva tuli esitykseen myös "must-carry" tv-kanavilla. Mietiskelin katsoessa, olisiko "ninjapommi" (linkki tässä) voinut estää siviiliuhrit. Todennäköisesti ninjapommi ei olisi riittänyt tekemään talossa tarvittavaa tuhoa, kuten tuossa Kyhepunu -tekstissä arvelinkin. Toisaalta osumatarkkuuden ollessa riittävä ammuksia olisi voitu laukaista 3-5 ja kattaa sisätilat näin täysin. Asiaan tulee todennäköisesti ihan käytännön tason testausta lähiaikoina; kokeilukohteita amerikkalaisilla kyllä nykymaailmassa riittää...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti