lauantai 7. helmikuuta 2015

Elokuva: Hurrikaani (1980)

Englanninkielinen nimi The Final Countdown kuvaa elokuvan sisältöä yhtä vähän kuin suomenkielinenkin väännös.

Perusidea on kiintoisa: "moderni" (siis vuoden 1980 mittapuussa) lentotukialus USS Nimitz siirtyy aikareiän kautta vuoteen 1941 Pearl Harbourin lähistöllä. Japanihan hyökkäsi sinne 7.12.1941.

Aiheesta olisi saanut kunnollisen räiskinnän: Nimitzin kalustolla olisi pystynyt helposti paitsi niittaamaan alas suurimman osan japanilaisten lentokoneista mutta myös tuhoamaan totaalisesti heidän laivastonsa. Sodan ja historian kulku olisi muuttunut täysin toisenlaiseksi mutta kun ei... Kelvollista räiskintää ei heru vaan turhanpäiväistä filosofointia aikaparadoksista: mitä tapahtuu jos aikamatkustaja murhaa oman isoisänsä? Silloinhan hän ei voi syntyä joten myöskään murhaa ei tapahdu.

Mitenkähän olisi muuten toiminut Hornettien lämpöhakuiset ohjukset Zeroja vastaan? Elokuvassa yksi tuhotaan ohjuksella mutta tosiasiassahan Zero on mäntämoottorisena varsin "kylmä" ts. ohjus ei välttämättä lukittuisi siihen lainkaan.

Erikoistehosteiden jne kehitys on johtanut siihen että elokuva on osittain jopa säälittävä eikä ainakaan mikään mestariteos.

Arvomerkki: "Pronssinen ampumamerkki"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti