maanantai 23. helmikuuta 2015

Zombivarautumista vielä

Jatkan sen verran tuota zombiaiheista pohdiskelua että mikähän olisi hyvä kulmarauta lähitaisteluhätävaraksi? Perusvarustus siis oli haulikko ja kaksi miekkaa mutta varuilta olisi hyvä olla vielä lyhyt, nopea ja tehokas tuliase lyömäetäisyydeltä tuonne 10-15 metriin asti josta zombin päähän vielä hyvin osuu.

Jos tärkeimmäksi kriteeriksi otetaan teho, eräs vahva suosikki olisi amerikkalaisten suunnittelema ja israelilaisten valmistama Desert Eagle jota saa jopa kaliiberissa .50 Action Express. Tuolla lähtee zombilta laakista "henki" ts. toimintakyky, voisi jopa lainata Dirty Harry -veijaria joka veikeästi totesi "... would blow your head clean off...", tosin tuolloin vain .44 Magnumista jolla kaliiberilla Desert Eaglen myös saa jos sattuu nostalgikko olemaan. Desert Eaglen erikoisuus on sen toimintamekanismi: se on kaasumäntätoiminen kuten esim. rynnäkkökivääri ja tuosta syystä sitä pidetään luotettavana samoin kuin vähän energiaa tuhlaavana. Alla kuva ao. mutkasta wikipediasta lainattuna:


Desert Eaglen heikkous on patruunakapasiteetti: lippaaseen mahtuu vain 7 noita .50 jöötiä.

Toinen hyvä perusvaihtoehto olisi klassinen Colt M1911 jota on käytössä koeteltu jo tuosta vuodesta 1911 alkaen mm. parissa maailmansodassa ja muutamassa muussakin pienemmässä rähinässä. Luotettavuus on valttia postapokalyptisessa maailmassa jossa aseeseen ei varaosia saa... Kaliiberi .45ACP joita aseeseen mahtuu 7+1 eli varsin vähän taas. Alla kuva taas wikipediasta:

Oma mieltymykseni saattaisi johtaa jopa yllättävään valintaan eli Vz. 61 Škorpioniin. Ase on/oli saatavissa vain pienemmillä kaliibereille järeimmän ollessa 9x19 mm mutta vahvuutena on kapasiteetti jopa 20 patruunaa ja kyky ampua tarvittaessa sarjatulta. Tuo jälkimmäinen voisi olla tiukassa paikassa hyödyllinen. Pitelin asetta kädessäni Asekoulussa Kokkolassa vuonna 1985 ja se vaikutti varsin pätevältä työkalulta. Harmi ettei ampumaan päästy - edes tauluja zombeista puhumattakaan. Kuva alla:


Vaikea valintapulma on kyseessä. Muitakin hyviä ehdokkaita löytyy esim. legendaarinen Jati-Matic jos sellaisen sattuisi käsiinsä saamaan tai perus-Uzi. Näkisin kuitenkin yhdellä kädellä käsiteltävyyden, luotettavuuden ja kannettavuuden olevan kriittisiä arviointiperusteita. Myös ampumatarvikkeiden keveys on tärkeää: tyypillisesti zombimaailmassa kannetaan koko omaisuutta mukana ja repussahan on jo ennestään vaihtokalsareiden ja hammasharjan lisäksi kaksi miekkaa, haulikko ja siihen vähintään 100 patruunaa... Tästäkin pisteet siis Skorpionille.




2 kommenttia:

  1. Hurjannäköisiä vehkeitä.. onneksi Härmässä häjyt käyttivät vain halkoja ja puukkoja. Mietipä jos kavereilla olisi ollut tuollaiset vekottimet. Siinä olisi saattanut tarvita Kauhavan vallesmanni jo lisäjoukkoja. Lieneekä Ison talon Antti muuten saanut sen vallesmannin lesken?

    VastaaPoista
  2. Eipä tainnut saada; ao. Vallesmanni taisi hommata pojille linnatuomiot joita piti käydä Siperiassa asti istumassa.

    VastaaPoista